Nieuw wandelnetwerk Poelberg – Baliekouter – Brielmeersen

Gepubliceerd op 4 juli 2025 om 15:17

Nieuw wandelnetwerk Poelberg – Baliekouter – Brielmeersen verbindt de groene regio tussen West- en Oost-Vlaanderen

In Dentergem is op 4 juli het nieuwe wandelnetwerk Poelberg – Baliekouter – Brielmeersen voorgesteld. Het netwerk omvat 202 kilometer wandeltrajecten in vijf steden en gemeenten, waarvan 99km in West-Vlaanderen en 103km in Oost-Vlaanderen.  

Fruitboomgaarden, kunst en oude Leiearmen 

Het nieuwe netwerk vervangt het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen, dat in 2020 werd geopend, en ontsluit de groene regio rond Tielt, Dentergem, Wielsbeke, Deinze en Zulte, over provinciegrenzen heen.  

Aan Oost-Vlaamse zijde vormen het provinciedomein De Brielmeersen in Deinze, de Machelenput in Zulte en de voormalige vlasdorpen Gottem, Grammene en Wontergem enkele hoogtepunten langs het netwerk. In West-Vlaanderen wandel je over de Poelberg in Tielt naar de iconische Poelbergmolen. Verderop kan je de Sint-Annakapel beklimmen waar je een weids uitzicht over het landschap krijgt. In Dentergem leiden kronkelende paden in het provinciedomein Baliekouter je richting fruitboomgaarden en pluktuinen die zorgen voor een idyllisch decor. De Bloesemroutes van de gemeente Dentergem zorgden dan ook voor de basis van dit nieuwe wandelnetwerk. In Wielsbeke kan je een expo meepikken in het André Demetshuis, gelegen in het groen aan een oude arm van de Leie. 
De Leiestreek is een regio met een rijke kunsttraditie. Generaties kunstenaars vonden er inspiratie in het licht, het water en de charmante dorpen langs de gouden rivier. Zowel het Roger Raveelmuseum in Zulte en het mudel in Deinze liggen langs het wandelnetwerk en brengen een ode aan de Leieschilders.  

Toerisme Oost-Vlaanderen zette de afgelopen jaren al sterk in op nieuwe wandelproducten in de Vlaamse Ardennen, het Waasland, Meetjesland en Scheldeland. Met het nieuwe wandelnetwerk krijgt ook de Leiestreek nu een volwaardig wandelproduct. Het is mooi om vast te stellen hoe wandelen en fietsen verbindend werken en hoe de provincie West- en Oost-Vlaanderen samen een kwalitatief netwerk konden realiseren.

Nieuwe beleving in het landschap  

Dankzij de medewerking van het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt zijn ook waardevolle natuurgebieden opgenomen in het netwerk. De Meikensbossen vormen een mozaïek van dreven, poelen en een weilanden en in het Schoondalbos werd recent een nieuwe picknickzone ingericht. Ook het recent aangeplante domein ‘Kruip in d’ aarde’ wordt door het wandelnetwerk ontsloten. 

Ook De Vlaamse Waterweg is partner van het project. In het kader van het Seine-Scheldeproject worden de wandelverbindingen op termijn verder versterkt met nieuwe fiets- en wandelbruggen in Zulte, Deinze en Sint-Baafs-Vijve. Daarnaast worden rustpunten, uitkijkplaatsen en zones met natte natuur ingericht die bijdragen aan landschapskwaliteit en natuurbeleving. 

 Praktisch 

Het wandelnetwerk werkt met een knooppuntensysteem waarbij wandelaars hun eigen routes kunnen uitstippelen.  

Er werden drie toegankelijke wandellussen gescreend op vlak van toegankelijkheid, in samenwerking met Inter: een lus rond Sint-Baafs-Vijve, een lus tussen Markegem en Dentergem, een derde lus in de omgeving van de Poelberg en Meikensbossen. 

In Oost-Vlaanderen is de bewegwijzering nog in uitvoering. Toerisme Oost-Vlaanderen werkt met dubbele plaatsingsteams zodat het hele netwerk de komende weken volledig toegankelijk wordt. Wandelaars kunnen via de online routeplanner al opvolgen welke trajecten klaar zijn. 

 De wandelaars kunnen hun route uitstippelen op de routeplanner op www.visitwestvlaanderen.be of www.routen.be. Een fysieke wandelnetwerkkaart is te koop op de webshops van: 

 Toekomst 

De opening van dit netwerk is het startschot van een ruimere uitbreiding van de wandelmogelijkheden in de Leiestreek. In een volgende fase opent Toerisme Oost-Vlaanderen acht nieuwe wandelgebieden met bijhorende wandellussen, verspreid over onder meer de Oude Kalevallei, de Vinderhoutse Bossen, de Assels & Keuzemeersen en Sint-Martens-Latem. Later dit jaar opent Westtoer ook het nieuwe wandelnetwerk West-Vlaamse Leievallei in de streek rond Kortrijk, in het zuiden van de Leiestreek. 

Ook het provinciedomein De Brielmeersen in Deinze krijgt een grondige opwaardering.  Tegelijk realiseert De Vlaamse Waterweg een tiental beleefzones langs de Leie tussen Deinze en Wervik, waar de rivier opnieuw deel wordt van het landschap en wandelaars volop kunnen genieten van het water en de omliggende natuur. 

 Partners 

Het wandelnetwerk Poelberg – Baliekouter – Brielmeersen is een gezamenlijk initiatief van Westtoer apb, Toerisme Oost-Vlaanderen vzw en Toerisme Leiestreek vzw, met steun van de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Het project kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg nv, Natuurpunt en de steden en gemeenten Dentergem, Tielt, Wielsbeke, Deinze en Zulte. 

 

Dit nieuwe wandelnetwerk is alvast een van de kandidaten voor de trofee ‘Beste nieuwe Benelux wandelroute van het jaar’, die begin volgend jaar zal worden uitgereikt tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Flanders Expo Gent.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.