Noodnummer 112 via een app

Je bent als wandelaar ergens midden in een natuurgebied, ver van de bewoonde wereld. En je hebt een ongeval of bent ziek. Voor dergelijke gevallen installeer je best vooraf de applicatie 112 (https://www.112.be/fr/app). Hiermee kan je direct gelokaliseerd worden en wordt het gemakkelijker om contact op te nemen met de hulpdiensten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wandelen, teken en de ziekte van Lyme

Teken vind je vooral in struiken, het gras en in het bos. Ze vallen niet uit de bomen, maar hechten zich vanuit grassprieten en struikgewas aan voorbijgangers. Teken zijn het meest actief in de maanden maart tot en met oktober, maar het hele jaar door moet je goed opletten als je de natuur in gaat.

De ziekte van Lyme of borreliose is een infectieziekte die op de mens wordt overgedragen door de beet van een teek die geïnfecteerd is met de bacterie Borrelia burgdorferi.

Na een tekenbeet loop je ongeveer 1-2% kans om de ziekte van Lyme te krijgen. De ziekte van Lyme kan verschillende verschijnselen veroorzaken en de huid, de gewrichten of het zenuwstelsel aantasten. De symptomen verschillen van de ene mens tot de andere en kunnen optreden na een lange of minder lange periode.

Niet elke beet is besmettelijk (in België is slechts ongeveer 10% van de teken geïnfecteerd). Een geïnfecteerde teek draagt de bacterie niet per se over. Iemand die besmet wordt met de bacterie zal niet per se ziek worden.  De ziekte van Lyme kan efficiënt worden behandeld met antibiotica als de diagnose tijdig wordt gesteld.

De Lymevereniging en de tekenkaart

Deze vereniging is er voor lymepatiënten en wordt in stand gehouden door de patiënten zelf. De vereniging is opgericht op 11 mei 1994. Het doel van de vereniging is op te komen voor de belangen van de lymepatiënten in de ruimste zin van het woord. Samen met de leden willen wij zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de diagnose en behandeling van lymepatiënten. Wij willen een vereniging zijn waar elke patiënt zich thuis voelt. De belangen als patiënt staan bij ons voorop!

De tekenkaart is een praktisch hulpmiddel bij de verwijdering van teken. Anders dan de traditionele tekentang is de mogelijkheid om te teek samen te knijpen of te verdrukken niet aanwezig. De tekenkaart zorgt er verder voor dat het besmette bloed van de teek niet terug vloeit in het slachtoffer. De kaart heeft ook een inkeping om nimfen en wespenangels te verwijderen. Gaat u weleens fietsen of wandelen in de Belgische natuur? Hier lees je meer over de tekenkaart. De tekenkaart kan ook bij huisdieren worden gebruikt.