ACTUALITEIT

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Steenbakkerstunnels herontdekt in Boom, Niel en Rumst

verkozen tot wandeling van de provincie Antwerpen van het jaar

Industrieel erfgoed zoals je dat nergens in Vlaanderen vindt. Maar ook natuur, graffitikunst, magische trollen en karaktervolle horeca.

Samen ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ in Boom, Niel en Rumst.

Door wandelaars verkozen tot wandeling van het jaar in de wedstrijd van Toerisme Provincie Antwerpen.

Een boeiende wandelroute en verrassende daguitstap in Scheldeland in één.

Rupelstreek vroeger
De erfenis van de baksteennijverheid is omnipresent in de Rupelstreek en de kersverse wandeling van het jaar: van droogloodsen over schoorstenen tot het beschermde dorpsgezicht Noeveren. Je stapt ook langs een vijftiental tunnels, die ooit de kleiputten met de machinehal en de ovens bij de Rupel verbonden.

Drie steenbakkerijmusea - ’t Geleeg, EMABB en Rupelklei - maken het harde labeur en arbeidersleven tastbaar. In de steenbakkersdorpen nemen infoborden met foto’s je mee terug in de tijd. En het nautisch erfgoed krijgt een tweede leven op de intussen heerlijk rustige Rupeloevers.
… en vandaag
De wandeling ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ toont ook de Rupelstreek van nu. Heel wat kleiputten ondergingen een spectaculaire metamorfose. Zo bots je in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre - het decor voor Tomorrowland - op de gigantische trollen van de Deense kunstenaar Thomas Dambo. In Walenhoek, bekend om zijn fotogenieke vijvers, krijgt de jonge natuur volop kansen.

De straatkunstenaars van Yellow Brick Road geven de grijze fabrieksmuren kleur. En sympathieke horecazaken als ’t Steencaycken, Natuur.huis de Paardenstal of Café De Koophandel combineren karakter en sfeer.
PRAKTISCH

Vertrek: parking 1 van Provinciaal recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1, 2850 Boom (bij KP 102)

Het volledige traject is 17 km lang. Je verkort de wandeling of splitst ze op in twee lussen (6,7 en 10,3 km) bij KP 100.

Je volgt de rechthoekige rood-witte borden van wandelknooppuntennetwerk Rivierenland.
Je stapt afwisselend langs verharde en onverharde paden.

Meer details, trajectinfo en download-brochure op https://www.scheldeland.be/steenbakkerstunnels-herontdekt.

 

Copyright: David Samyn voor Toerisme Scheldeland

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wandelnetwerken Grote Netewoud en Kempense Netevallei met extra kilometers en nieuwe kaarten

Into the wild met 53 km aan nieuwe paden

In de lente van dit jaar verscheen de nieuwe kaart van het wandelnetwerk Grote Netewoud. Met als slogan: “wilderniswandelen voor groot én klein”. De moerassige broekbossen en metershoge zandduinen in Balen, Geel, Meerhout en Mol hebben een hoge into the wild factor. Tien natuurgebieden en 405 kilometer knooppuntennetwerk creëren er avontuurlijk wandelplezier voor jong en oud. Met de gloednieuwe wandelkaart - inclusief suggestielussen en toeristische aanraders - maak je er een plezante trip of meerdaagse van.

Sinds 2020 werken Toerisme Provincie Antwerpen, Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeenten Balen, Meerhout, Mol en de stad Geel samen om het Natuurpark Grote Netewoud verder te ontwikkelen. Het Wandelnetwerk Kempense Landduinen kreeg daardoor een flinke kwaliteitsinjectie, een uitbreiding én een voor de hand liggende nieuwe naam.

Wildernis in Vlaanderen? In de tien natuurgebieden langs de oevers van de Grote Nete zeker en vast! Het ene moment sta je bovenop een enorme zandduin. Even verderop houdt een vlonderpad je voeten droog. Vooral de moerassige broekbossen zijn bijzonder, typisch voor Vlaanderen maar zeldzaam in Europa.

Het wandelnetwerk Grote Netewoud breidde uit met maar liefst 53 kilometer. Dat resulteert onder meer in extra natuur zoals het Molderbroek, een nieuw traject rond Pakawi Park en vlotte verbindingen met het centrum van Mol en wandelnetwerk Ham in Limburg. De aansluiting in het noorden met wandelnetwerk Kempense Meren creëert een fantastisch wandelgebied.

Info:
De bewegwijzering bestaat uit rechthoekige rood-witte borden met nummers. De paden zijn overwegend onverhard - niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen - en soms drassig. Je trekt het best laarzen of waterdichte schoenen aan.

De kaart van het wandelnetwerk Grote Netewoud kost 8 euro. Je haalt ze af bij de toeristische diensten van Balen, Geel, Meerhout en Mol of na afspraak via bc.grotenetewoud@natuurpunt.be bij het Bezoekerscentrum Grote Netewoud, Watermolen 7 in Meerhout. (check www.grotenetewoud.be voor actuele info over opening bezoekerscentrum).

Of je bestelt de wandelkaart online op www.kempen.be. Op diezelfde website vind je eveneens extra wandel-, bezoek- en logeertips.

Pallieteren langs de Nete met 35 extra kilometers

Deze zomer verscheen de kaart van het vernieuwd en uitgebreid wandelnetwerk Kempense Netevallei.

Weidse panorama’s vanop de dijkwegen. Eeuwenoude hoeves en kastelen. Herbergen met een hoog Pallietergehalte. En bovenal: de fraai kronkelende Grote Nete tussen Lier en Hulshout. Dat is het idyllische decor van het vernieuwde én uitgebreide wandelnetwerk Kempense Netevallei dat 365 kilometer wandelroutes aanbiedt voor natuur- en levensgenieters.

Toerisme Provincie Antwerpen screende het wandelnetwerk Kempense Netevallei en selecteerde 35 kilometer extra trajecten in Lier, het Soldatenbos in Nijlen en tussen Herenthout en Nijlen.

De bijbehorende wandelkaart presenteert alvast vier aanraders: de suggestielussen Herbronnen langs de Nete, Drempelvrij in De Averegten, Ontdekkingstocht in Lier en Beemdenwandeling door de Kesselse Heide.

Info:
Wandelnetwerk Kempense Netevallei omvat 365 kilometer routes langs knooppunten in Berlaar, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Hulshout, Lier en Nijlen. De bewegwijzering bestaat uit rechthoekige rood-witte borden met nummers.

De kaart van het wandelnetwerk Kempense Netevallei kost 8 euro. Je koopt ze bij de toeristische diensten van bovenvermelde gemeenten of betselt de kaart online op www.kempen.be. Op diezelfde website vind je extra wandel-, bezoek- en logeertips.

Zowel de kaart Grote Netewoud als de kaart Kempense Netevallei zijn gedrukt op Stone paper, een milieuvriendelijk alternatief voor de vroegere (plastic) kaarten van Polyart paper. Stone paper is eveneens scheur-vast, waterafstotend én bestaat voor 80% uit steenafval. Er worden dus geen bomen voor gebruikt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kloosterpad -  Een nieuwe wandelroute in Noord-Brabant (Nl)

Deze nieuwe, 330 km lange route, is in het voorjaar van 2021 gelanceerd. Ze loopt langs bestaande en voormalige kloosters en abdijen in Noord-Brabant voert. Je wandelt langs vijftig plekken en door de prachtige natuur rondom.

Het Kloosterpad is opgedeeld in 15 etappewandelingen, variërend van 16,5 tot 28 kilometer. Iedere etappe gaat van klooster naar klooster en volgt de knooppunten. Bij sommige kloosters is het mogelijk te eten of te overnachten. In andere kun je bijvoorbeeld retraites volgen, wonen of werken of er is een museum van gemaakt. Maar een aantal is en blijft gewoon klooster.

Meer informatie over Ons Kloosterpad vind je op www.visitbrabant.com/onskloosterpad en op https://brabantskloosterleven.nl/.

Het Kloosterpad kan rekenen op veel (media)-aandacht en enthousiasme. Het thema bezinning spreekt aan. Zo maakt omroep KRO-NCRV een podcast-reeks waarbij de route wordt gewandeld: https://www.nporadio5.nl/podcasts/sanders-wandeling

Bij het Kloosterpad hoort een boek. Het bevat de wandelkaarten van de vijftien etappes, beschrijvingen van de kloosters, maar ook verhalen, kunstfoto’s en interviews met mensen die leven en werken in de Brabantse kloostergemeenschappen. https://bernemedia.com/project/bindboek-ons-kloosterpad/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Transardense en de Transfamense route in een nieuwe gids

 

 

Bijna dertig jaar na de eerste editie is de zesde Nederlandstalige gids van de Transardense Route een feit.

Deze hernieuwde wandelgids beschrijft zowel de Transardense als de Transfamense Route.

In plaats van de routes op te delen in etappes, geeft de gids de afstanden tussen de dorpen op het pad aan. Zo kan je je tocht flexibel plannen op jouw tempo.

Daarnaast bevat de gids ook 12 kortere wandelingen in de Ardennen en de Famenne die in lengte variëren van 4,5 tot 14 km. Alles samen goed voor zo’n 300 km wandelplezier!

 

INFO:

https://www.groteroutepaden.be/nl/webshop/de-transardense-route---de-transfamense-route-editie2021

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Le nouveau GR 412 vient de paraitre

Le nouveau topo 412 remplace en un volume les deux GR 412 Est et Ouest, long de 307 km, sans compter les trois boucles : Noire, des Coteaux et Hasard - Bas-Bois.

De GR 412 ontleent zijn nummer aan de naamdag van Sint-Barbara: 4 december, de feestdag van de mijnwerkers. De route voert je over meer dan 300 km GR-paden van Henegouwen naar provincie Luik langsheen de Waalse mijnterrils. Deze kunstmatige heuvels werden in de 19de en 20ste eeuw aangelegd voor de mijnbouw en behoren vandaag tot Belgiës natuurlijke en historische erfgoed. Bereid je voor op een heuvelachtig terrein, want in totaal zal je 3.728 meter stijgen en 3.579 meter dalen!

Deze herziene topogids bevat een geüpdatete routebeschrijving van de hoofdroute en drie luswandelingen: de Noire in Charleroi, de Coteaux in Luik en de terrils van Hasard en Bas-Bois in Fléron en Soumagne. Van het station van Angleur is een verbindingstraject voorzien met de GR 412. Naast de waterwegen, sluizen, bootliften, spoorlijnen en andere overblijfselen van het Belgische mijnverleden, passeert de GR 412 ook langs prachtige natuurgebieden.

Aan de voet van de terrils kan je enkele UNESCO Werelderfgoedsites ontdekken – zoals de Grand Hornu, het Bois du Luc, het Bois du Cazier of de Blegny-mijn – evenals andere plaatsen die herinneren aan de mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de industriële revolutie hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van België.

 

INFO: https://grsentiers.org/2-topo-guides

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

30KM van Wemmel naar Merchtem

Zaterdag 7 augustus zorgden 16 leden van Natuurwandelaars en Natuurpunt, samen met een staflid van Regionaal Landschap Brabantse Kouters, voor de officiële in-wandeling van het deel Wemmel-Merchtem (30,4 km) van het permanente parcours van de 60KM over de Brabantse Kouters. Op 12 september wordt de 30KM van Merchtem naar Wemmel ingewandeld.

De deelnemers konden rekenen op ondersteuning van een bevoorradingswagen en dranken aangeboden door sponsor Raepsaet product design. Stopplaatsen waren er in Ossel, Hamme, Relegem, Kobbegem, Mollem en Mansteen (Opwijk)

Bij aankomst in Merchtem ontving iedereen een brevet uit handen van schepen van toerisme David De Valck en schepen van sport Toon Luypaert. En werd tot slot door het gemeentebestuur een drankje aangeboden.

Wie de andere helft van de 60KM van Merchtem naar Wemmel (via Mollem, Linthout, Meuzegem, Imde, Wolvertem, Oppem en Amelgem) wil wandelen, kan dat op zondag 12 september tijdens het Feest in het Landschap in het Wemmelse Beverbos. Deelnemen is gratis maar vooraf inschrijven voor 5 september is wel verplicht. Alle info en inschrijven op de site van Feest in het Landschap

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wandelzesdaagse van Brussel naar Gent

doorheen het Pajottenland & de Vlaamse Ardennen

Toerisme Vlaamse Ardennen heeft samen met het Pajottenland een 6-daagse wandeltocht uitgestippeld van  Brussel naar Gent. 

De aan elkaar grenzende regio’s Pajottenland en Vlaamse Ardennen sluiten landschappelijk mooi op elkaar aan en hebben veel gemeenschappelijke kenmerken. Zoals heuvels, bossen, beekvalleien en authentieke dorpen. Beide regio’s zijn echte wandelgebieden, met een aaneengesloten wandelnetwerk van bijna 2.000 kilometer en via knooppunten bewegwijzerde wandelpaden.

 

De route is 153 km lang en opgedeeld in 6 etappes. Vertrekkende van het Erasmus metrostation in Anderlecht tot aan de Schelde in Zingem. En dan is er nog een extra etappe, een zevende dus, van de Schelde naar het Sint-Pieters station in Gent.

 

De wandelroute, alle afzonderlijke etappes, de brochure en een dagelijks reisverslag in beeld en geluid kan je downloaden van de site www.wandelzesdaagse.be. Daar vind je ook alle toeristische info, logeermogelijkheden en kan je zelfs een trailer bekijken.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

60KM en 2 x 30KM over de Brabantse Kouters

Permanente wandelparcours op 28 juni voorgesteld in het Beverbos in Wemmel

Een gezamenlijk project van Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Natuurwandelaars vzw, Toerisme Vlaams-Brabant,

het provinciebestuur van  Vlaams-Brabant, Natuurpunt Noordwest-Brabant vzw,  RouteYou en De Wandelkrant.

En de vijf betrokken gemeenten: Wemmel, Asse, Meise, Merchtem en Opwijk

Alle informatie hierover op onze webpagina www.natuurwandelaars.eu/60km-2-x-30km-brabantse-kouters

De schepenen Marie-Jeanne Thaelemans (Meise), Geert Heyvaert (Asse), David De Valck (Merchtem) en Vincent Jonckheere (Wemmel)

Marc Thijs (De Wandelkrant), Gilbert Roels en Eric Willocx (Natuurwandelaars), Pascal Brackman (RouteYou) en Patrick Endels (Regionaal Landschap Brabantse Kouters)

Gunther Coppens, bestedig afgevaardige van de provincie Vlaams-Brabant, bevoegd voor toerisme

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Western Front Trail: 3 tochten in de Westhoek op 18 september

Wandelsport Vlaanderen organiseert zaterdag 18 september een “Western Front Trail”, een wandeling langs het Vlaamse gedeelte van de historische Western Front Way (zie de pagina "wandelen internationaal" op deze website). The Western Front Way is een zowat 1000 km lange wandelroute die de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog volgt van Nieuwpoort aan de Belgische kust tot in Pfetterhouse aan de Frans-Zwitserse grens. De eerste 70 km van de route loopt over Vlaamse bodem en verbindt Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper met Mesen. Het parcours loopt voorbij de voornaamste herdenkingssites van de Groote Oorlog. Eindmeet vormt de historische Westfront site in Nieuwpoort.

Er is keuze tussen drie afstanden:  85 km vanuit Mesen aan de Franse grens,  60 km vanuit Ieper of 35 km vanuit Diksmuide.

Deelnemen aan de Western Front Trail kan enkel via voorinschrijving. Inschrijven de dag zelf is niet mogelijk

Alle informatie over de wandelingen en de voorwaarden om deel te nemen vind je op de website.

 

Alle informatie over de wandelingen en de voorwaarden

om deel te nemen vind je op de website.

Klik rechts op het logo van de Western Front Trail  voor die website