ACTUALITEIT

Vernieuwde GR5A Wandelronde van Vlaanderen

Op 1 juni verscheen de vernieuwde en verbeterde versie van de GR 5A-topogids. De GR 5A Wandelronde van Vlaanderen is met zijn 582 km nog een beetje langer geworden en blijft zo de langste rondwandeling van Europa. Het pad verkent de grenzen van Oost- en West-Vlaanderen en steekt een zeldzame keer zelfs de grens met Frankrijk over. Nederland (Zeeland) krijgt echter meer aandacht. Met onder meer parcoursgedeelten langs Aardenburg, Sas van Gent en Hulst.

 

Alle trajectverbeteringen zijn in de nieuwe gids opgenomen. Evenals enkele nieuwe en ingrijpende veranderingen, voornamelijk in West-Vlaanderen. Eenmaal uit het centrum van Brugge gaat het pad nu op zoek naar het Fort van Beieren, langs de oostkant van de Damse Vaart. In het zuiden van de provincie is de doortocht door het Land van Mortagne de opmerkelijkst nieuwigheid. Met het Mortagnebos en Bellegembos als hoogtepunten, verbonden via smalle paadjes en wegeltjes. Wie langs de kust wandelt, zal aangenaam verrast worden door de Cabourduinen in De Panne en de ontmoeting met Albert Einstein in De Haan. Vooraleer je het station van Brugge bereikt, krijg je nog de kans om het Tudor-domein en het kasteel van Tillegem te bewonderen.

Een opmerkelijkste verbetering in Oost-Vlaanderen is de doortocht door het centrum van Ronse, met zijn parken en gezellige pleintjes rond de Sint-Hermesbasiliek.

 

Op of vlakbij de route liggen 15 treinstations en ontelbare bus- en tramhaltes. Die zorgen voor een vlotte bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Dankzij  de talrijke overnachtingsmogelijkheden onderweg, is de route ook gemakkelijk op te delen in etappes. 

 

Op de routepagina van de Grote Routepaden website vind je alle trajectwijzigingen. De bestanden staan in volgorde van de gids en je kan ze gratis downloaden.

Deze GR5A is vanzelfsprekend in twee richtingen wit-rood bewegwijzerd. En de route is in de 340 pagina’s tellende topogids eveneens in beide richtingen beschreven.

 

De nieuwe GR5A topogids is te koop in de GR-webshop aan de prijs van € 18 (leden vzw Grote Routepaden) en € 20 voor niet-leden.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grande Marche pour la santé mentale et le bien-être

               A vos bottines durant 21 étapes                 du 20 JUIN au 10 JUILLET !

Venez marcher un ou plusieurs jours ou quelques heures simplement pour encourager l’initiative de cette marche pour la santé mentale et le bien-être. De plus, le tracé passe près de chez vous ! Chaque jour, un itinéraire rallie deux villes-étapes en suivant les GR.  À la mesure de votre envie, il vous sera possible d’accompagner pendant 50km, 20km, 5km ou 1km. À vous de choisir ! Il va de soi que les Sentiers de Grande Randonnée ont préparé activement et parrainé l'événement. Chaque soir, une activité (conférence, concert, exposition) viendra mettre en lumière les acteurs de la santé mentale dans la ville-étape. 

Envie de marcher sur les GR pour la santé mentale?

Pour plus d’informations, notamment l’itinéraire et l’inscription :

https://www.grande-marche-sante.be

Facebook : Grande Marche pour la Santé Mentale et le Bien-Être

Instagram : grandemarchesante

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Müngstener Brückensteig

 

Klim tot helemaal boven deze historische, 100 meter hoge  spoorwegbrug. Beneden loopt de lange afstand route Bergischer Weg in het dal van de Wupper

 

Het Bergisches Wanderland krijgt er een extra attractie bij: de Müngstener Brückensteig. Via een beveiligde klim kan je tot helemaal boven op de Müngstener brug klimmen. Tot pal onder de nog steeds operationele spoorweg 

Laat het ons eerst hebben over de Müngstener Brug, daterend uit 1897 en genoemd naar het ondertussen verdwenen dorpje Müngsten. Tot het einde van het Duitse Keizerrijk in 1918 droeg de brug de naam Kaiser-Wilhelm-Brücke ter ere van keizer Wilhelm I

De Müngstener Brücke is nog steeds de hoogste spoorbrug van Duitsland. De stalen boogbrug maakt heeft twee sporen en overspant tussen de steden Remscheid en Solingen, 107 meter boven het dal van de Wupper. De lengte van de staalconstructie is 465 meter. In totaal zijn voor de bouw van de brug 5000 ton staalprofielen en 950.000 klinknagels gebruikt. Vanaf 2010 is men begonnen met een grondige restauratie, die nu zo goed als afgerond is

Brückensteig

In plaats van tegen en over de rotsen, "klauter" je met deze Klettersteig over een brug en meteen over een stuk industrieel erfgoed. Deze eerste "Brückensteig" in Duitsland is een realisatie van het bedrijf Deepwood, dat ook de brugklim in Sydney aanbiedt.

Het avontuur begint aan het info- en contactcentrum (met cafetaria) Haus Müngsten, onder de brug. De klim over 777 trappen gebeurt in kleine groepen met begeleider. Groepen van 6 tot 12 personen zijn mogelijk mits reservatie twee dagen vooraf.

Van beneden tot helemaal boven is iedereen beveiligd aan een kabel. Voor de klim en de afdaling samen moet je zowat twee en een half uur voorzien.

De Brückensteig vooraf beleven kan met de volgende, anderhalve minuut durende video: www.brueckensteig.de/#video.  Via deze link krijg je ook alle mogelijke technische info, openingsdagen en -uren, de historische achtergrond enz.

Voor info, reservaties en arrangementen kan je terecht op de website van Die Bergischen Drei. De Klettersteig op de Müngstener Brug opent officieel op 1 augustus. Prijzen beginnen vanaf € 55 en gaan tot arrangementen van € 199 (twee overnachtingen, bezoek aan een brouwerij enz. inbegrepen)

Bergisches Wandelland

Het Bergisches Wanderland is in de lage landen pas de jongste jaren echt als wandelbestemming bekend geraakt. En dat vooral dankzij de inspanningen van verschillende toeristische diensten uit de regio Remscheid - Solingen - Wuppertal, bekend als Die Bergischen Drei.

In de editie 25 van de Wandelkrant (2019) kan je een uitgebreide reportage lezen en bekijken over het Bergisches Wandelland. En over de Bergischer Weg (260 km), die hier onder de brug doorloopt; en de Bergischer Panoramasteig (244 km). Die laatste Steig staat trouwens op het Natuurwandelaars programma voor een vierdaagse in 2023.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#iedereenwandelt

is het motto van Wandelsport Vlaanderen vzw met de organisatie van Vlaanderen Wandelt Lokaal op zondag 27 juni

Dankzij de inzet van een aantal lokale wandelclubs kunnen fervente en occasionele wandelaars op meer dan 100 wandel pop-ups meewandelen in hun eigen gemeente of stad. Lid of geen lid van Wandelsport Vlaanderen, jong of minder jong … het maakt niet uit … zolang je maar de wandelschoenen aantrekt.

Vlaanderen Wandelt Lokaal staat voor een ruim wandelaanbod, toegankelijk voor iedereen.  De kortste afstand is ook rolstoel- en buggyvriendelijk. Mits een kleine inschrijvingsbijdrage van € 1,5 (voor leden) en € 2,5 (voor niet-leden) kan je tussen 7 en 15 uur starten vanuit meer dan 100 locaties. Kinderen -12 jaar nemen trouwens gratis deel! Op iedere locatie is er daarenboven keuze uit meerdere gemarkeerde afstanden.  Kaartlezen hoort er niet bij, je hoeft enkel de bewegwijzering te volgen en volop te genieten. Een absolute primeur is dat diverse omlopen van verschillende wandelclubs nauw op elkaar aansluiten. Zo verbinden de wandelverenigingen van kustplaatsen als Adinkerke, Koksijde, Nieuwpoort, Westende, Middelkerke en Oostende hun diverse parcours. Zodat de lange afstandswandelaars ook aan hun trekken komen. Daarbij heb je de keuze tussen luswandelingen of wandelingen in lijn, waarna je bijvoorbeeld met de kusttram terug naar je startpunt kan keren. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen veel burenclubs.

Alle info over Vlaanderen Wandelt Lokaal vind je op www.vlaanderenwandelt.be   

En je kan vooraf ook al kijken naar een promofilmpje

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op Stap in Dilbeek met zeven bewegwijzerde wandelingen

 

Met de nieuwe wandelbrochure Op stap in Dilbeek ontdek je het prachtige Pajottenland via zeven bewegwijzerde wandelingen.

Op een boogscheut van Brussel word je verrast door unieke stukjes groen, glooiende heuvels, velden en bossen, parken en kastelen en een aantal echte erfgoedpareltjes. De Bruegelwandeling, de Wolfsputtenwandeling, de Archicultuurwandeling, de Pedemolenwandeling, de Vierbekenwandeling, de Hoppewandeling en de Wivinawandeling.

Deze zeven wandelingen brengen je langs de toeristische highlights van Dilbeek en de deelgemeenten Sint-Ulriks-Kapelle, Sint-Martens-Bodegem, Itterbeek, Schepdaal en Groot-Bijgaarden. De afstand van de wandelingen varieert tussen 6,9 en 11 km. Twee wandelingen (Wolfsputten en Vierbeken) kunnen worden ingekort.

De diverse wandelingen lopen langs en door parken, speelzones, picknickplekjes en open tuinen waar het plezierig vertoeven is.

In de wandelbrochure geeft je eveneens allerlei tips voor onderweg.

Alle wandelingen zijn terug te vinden op de website https://toerismedilbeek.be/recreatie/wandelen-dilbeek

Alle wandelingen zijn ook terug te vinden op www.wandelknooppunt.be waar je de kaarten in verschillende formaten kan downloaden

foto Wout Wilmaers

foto Marie Vanhellemont

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Nieuw virtueel wandelnetwerk Zoniënwoud

Op maandag 31 mei is in Hoeilaart een nieuw wandelnetwerk in het Zoniënwoud ingehuldigd. Goed voor 170 kilometer wandelplezier. Bijzonder aan het nieuwe wandelnetwerk Zoniënwoud is dat het niet voorzien is van wegwijzers op het terrein. De trajecten en knooppunten zijn virtueel en enkel zichtbaar via een online wandelrouteplanner en wandel-App.

Het wandelnetwerk met knooppunten werd uitgestippeld door Toerisme Vlaams-Brabant, samen met de beheerders van het Zoniënwoud in de drie gewesten, de Stichting Zoniënwoud, de gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren en een aantal verenigingen actief in het gebied. De eer om dit netwerk voor te stellen was voor Herman Van Rompuy, voorzitter van de Stichting Zoniënwoud, en Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Eeuwenlang was het Zoniënwoud het favoriete jachtdomein van vorsten en hertogen. Vandaag is dit het grootste en mooiste beukenbos van het land. De best beschermde delen van het Zoniënwoud maken deel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst, als onderdeel van een groep van in totaal 78 uitzonderlijke beukenwouden in 12 Europese landen. Het Zoniënwoud staat voor 4400 hectare Europese topnatuur Het uitgestrekt woud aan de rand van Brussel ligt op het grondgebied van de drie Belgische gewesten. En wordt mee beheerd door de Europees natuurproject Natura 2000.

In dit majestueuze woud kan je naar hartenlust wandelen. Soms is het alsof je door de middenbeuk (what’s in a name) van een kathedraal loopt, afgezoomd door enorme beuken als pilaren. Wandelen kan langs een aantal thematische wandellussen en vanaf midden 2020 met behulp van de virtuele knooppunten van een nieuwe digitaal wandelnetwerk.

Alle info over het nieuwe netwerk vind je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant:

https://www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/dewandelprovincie/zonienwoud

Interessante websites rond het Zoniënwoud zijn:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Duinen van Zoutelande

Struinen over het strand, steile duinen beklimmen en je verwonderen over grote schepen die af en aan varen over de Westerschelde, dat zijn de ingrediënten van de nieuwe 19 km lange NS-route ‘Duinen van Zoutelande'   (Via deze link kan je de route en de kaart downloaden)

 

Even iets verduidelijken voor de niet-Nederlandse bezoekers van deze website: NS staat voor Nederlandse Spoorwegen.

NS ontwikkelt een aantal wandelingen waarvan het begin- en eindpunt bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Vergelijkbaar met wat Grote Routepaden met hun Treinstapper gidsen en Sentiers GR met hun "De gare à gare" gidsen doen.

De populaire NS-wandelingen worden bij Wandelnet.nl gemaakt, in opdracht van de NS. En beschreven, gecontroleerd en gemarkeerd door vrijwilligers. Deze nieuwe NS-wandeling Duinen van Zoutelande past dus goed in het nieuwe NS-concept: beginnen met je wandeling bij een station en eindigen bij een bushalte.

Je start aan het station van Vlissingen en via de boulevard loop je naar het Nollestrand. Van het begin tot aan het einde in Westkapelle volg je de wit-rode markeringen van het lange-afstand-wandelpad (LAW) Nederlands Kustpad. Op de hoge duintoppen – de duinen van Zoutelande behoren tot de hoogste van ons land – geniet je van prachtige vergezichten over de drukbevaren Westerschelde. Aan de andere kant ligt het weidse land van Walcheren, met de kerktoren van Middelburg aan de horizon. De vuurtoren van Westkapelle, van verre al te zien, komt steeds dichterbij.

Vooraf (of onderweg in je koptelefoon) kan je alvast eens naar het bekende liedje "Zoutelande" van BLØF luisteren:

 https://music.youtube.com/watch?v=N0OLEgc-Glk&list=RDAMVMN0OLEgc-Glk

Foto's: Sietske de Vet (Wandelnet.nl)

foto Ad Snelderwaard

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hohe Mark Steig

Nieuwe lange afstand wandelroute in Nordrhein-Westfalen

In de Duitse deelstaat Nordrijn-Westfalen is een nieuwe lange afstand wandelweg geopend De Hohe Mark Steig verbindt een aantal belangrijke bezienswaardigheden en natuurparels van het natuurpark Hohe Mark. Over 154 km loopt de weg van Olfen naar Wesel.

De nieuwe “Steig” is ontwikkeld binnen het WALDband project van het Regionalverband Ruhr, in samenwerking met het natuurpark Hohe Mark en andere partners. De nieuwe route voldoet aan de kwaliteitsnormen van een Premium Weg, zoals bepaald door het Duits Wandelinstituut. De route loopt door het noordelijk Ruhrgebied, het Münsterland en de Neder-Rijn.

De met rozerode bordjes bewegwijzerde Steig is ingedeeld in 6 etappes van 19 tot 27 km lang. Daarnaast is er de 18 km lange in het blauw bewegwijzerde Wasserroute, rond het thema water. Tenslotte zijn er 18 okerkleurig bewegwijzerde toegangswegen.

https://www.hohe-mark-steig.de/

 

Foto's: © RVR/Wiciok

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Western Front Trail: 3 tochten in de Westhoek op 18 september

Wandelsport Vlaanderen organiseert zaterdag 18 september een “Western Front Trail”, een wandeling langs het Vlaamse gedeelte van de historische Western Front Way (zie de pagina "wandelen internationaal" op deze website). The Western Front Way is een zowat 1000 km lange wandelroute die de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog volgt van Nieuwpoort aan de Belgische kust tot in Pfetterhouse aan de Frans-Zwitserse grens. De eerste 70 km van de route loopt over Vlaamse bodem en verbindt Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper met Mesen. Het parcours loopt voorbij de voornaamste herdenkingssites van de Groote Oorlog. Eindmeet vormt de historische Westfront site in Nieuwpoort.

Er is keuze tussen drie afstanden:  85 km vanuit Mesen aan de Franse grens,  60 km vanuit Ieper of 35 km vanuit Diksmuide.

Deelnemen aan de Western Front Trail kan enkel via voorinschrijving. Inschrijven de dag zelf is niet mogelijk

Alle informatie over de wandelingen en de voorwaarden om deel te nemen vind je op de website.

 

Alle informatie over de wandelingen en de voorwaarden

om deel te nemen vind je op de website.

Klik rechts op het logo van de Western Front Trail  voor die website