ACTUALITEIT

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toerisme Oost-Vlaanderen opent wandelnetwerk Scheldevallei Oost

 

Wandelen in Scheldeland kan voortaan ook op het nieuwe wandelnetwerk Scheldevallei Oost, 200 kilometer aan bewegwijzerde wandelwegen in Dendermonde, Buggenhout, Lebbeke en een stukje Aalst. Meer dan 50% van het traject gaat over onverharde paden: goed nieuws voor wie tussen Schelde en Dender écht de natuur wil induiken.

 

Het wandelnetwerk Scheldevallei Oost, gelegen in een oksel tussen Schelde en Dender, stuurt wandelaars op pad langs wegen en weggetjes die tal van mooie maar vaak minder bekende natuurparels en andere bezienswaardigheden met elkaar verbinden. Toppers zijn onder meer het Buggenhoutbos, de oude Dender, Vlassenbroek, de deelgebieden van het natuurlandschap Beneden-Dender, Wieze dorp en omgeving. En de vlonderpaden aan de Vondelbeek. Met het handige systeem van knooppunten kunnen stappers nu ook hier à la carte hun eigen tochten uitstippelen, volledig vrij en flexibel.
Meer dan 100 kilometer - goed voor ruim 50% - van het wandelnetwerk loopt over onverharde paden. Met veel aarde- en grasweggetjes die je dwars door bos en veld voeren. Dat is extra ontspannend en je komt er ook meer fauna en flora tegen dan langs verharde wegen. Liefhebbers van natuurwandelen worden dus verwend.

Vier aaneengesloten wandelnetwerken

Het wandelnetwerk Scheldevallei Oost is het eerste van vier nieuwe aaneengesloten wandelnetwerken die Toerisme Oost-Vlaanderen uitrolt in de Schelde- en Dendervallei. Dat gebeurt in verschillende fases, tot in de tweede helft van 2025. Eens de netwerken volledig klaar zijn, zullen wandelaars in de Schelde- en Dendervallei op stap kunnen langs ruim 1.000 kilometer aan prima wandelpaden. Tel daar de trajecten van de drie al bestaande wandelnetwerken in Scheldeland bij (Kalkense Meersen-Donkmeer, Rivierenland en In het Land van Stille Waters) en je krijgt een netwerk van bijna 2.000 kilometer verspreid over de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

Om de lancering van de nieuwe knooppunten te vieren, presenteert Toerisme Oost-Vlaanderen al meteen drie suggestiewandelingen op het netwerk:

 • Verrassend groen rond Lebbeke (10,2 km)
 • Rondje Dendermonde (9,3 km)
 • Van Wieze naar Denderbelle & terug (16,4 km)

Je kan deze routes downloaden op https://www.routen.be/wandelroutes

De wandelnetwerkkaart Scheldevallei Oost kost € 6 en is te koop via www.routen.be/webshop, de dienst toerisme en de boekhandel.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wandelnetwerk Brabantse Wouden breidt uit in de Zennevallei

Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde een nieuw netwerk van 220 km wandelwegen in Beersel, Drogenbos, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode. Dit wandelnetwerk vormt het sluitstuk van het grote wandelgebied Brabantse Wouden, waar ook de wandelnetwerken Zuid-Dijleland en Zoniënwoud toe behoren. Een groen wandelgebied, vanaf nu ontsloten door maar liefst 920 km wandelwegen. Op 6 september is dit nieuwe netwerk voorgesteld aan de rand van het Hallerbos.

De Brabantse Wouden vormen een bijzonder lappendeken van eeuwenoude bossen, meanderende rivieren, holle wegen en open velden. Een groene corridor die zich uitstrekt van Leuven, onder Brussel door, tot in de Zennevallei. Een gebied waar de natuur potentie heeft om te versterken, terwijl er ook plaats is voor landbouw en duurzame recreatie. Dé ingrediënten voor een nationaal park in wording. “Met dit nieuwe digitale wandelnetwerk in de Zennevallei is het wandelnetwerk Brabantse Wouden nu volledig”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Twee jaar geleden realiseerden we het wandelnetwerk Zoniënwoud als digitale uitbreiding van het bewegwijzerde wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Vorig jaar legden we dan de digitale link naar Leuven, en vanaf nu kunnen we vanaf het provinciehuis in Leuven naar het Pajottenland wandelen.”

​Voorloper in digitale wandelnetwerken

In deze regio kan de wandelaar naar eigen voorkeur een wandeling uitstippelen via de wandelknooppunten. Het principe van knooppunten is ondertussen gekend. Elk kruispunt van 2 of meer wandelwegen krijgt een uniek nummer. Hiervoor kan men steeds meer digitale tools gebruiken, een online routeplanner of een wandelapp op de smartphone.
​Deze tendens was één van de redenen Waarom Vlaams-Brabant enkele jaren geleden koos voor innovatie en startte met de ontwikkeling van digitale wandelnetwerken. In 2018 was de provincie hierin pionier met het eerste digitale wandelnetwerk in de Brabantse Kouters ten noorden van Brussel. Nu zien we dat de andere provincies dit voorbeeld volgen en ook kiezen voor virtuele, niet-bewegwijzerde knooppunten. De ambitie is tegen volgend jaar een digitaal wandelnetwerk te hebben dat zich uitstrekt over het grondgebied van de hele provincie.

Ondanks het feit dat een zeer groot deel van het wandelaanbod nu digitaal is, blijven de bewegwijzerde wandelroutes bestaan. De bestaande wandellussen, bewegwijzerd met thematische bordjes, blijven daarom behouden en worden nog verbeterd. Ook in de Zennevallei blijft er ruim 60 km aan bewegwijzerd wandelaanbod bestaan. Ze vormen de topwandelingen van het digitale wandelnetwerk. Het wandelnetwerk in de Zennevallei is nog niet beschikbaar als gedrukte kaart en voorlopig dus enkel digitaal ontsloten via routeplanner en wandelapp. Tegen september 2024 worden de kaarten van het wandelnetwerk Brabantse Wouden herdrukt en zal het wandelnetwerk in de Zennevallei worden opgenomen op de nieuwe kaarten.

Meer info: Wandelnetwerk via de online wandelrouteplanner of via de Wandelknooppunt-app

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lange afstandswandelpad Venntrilogie officieel geopend

109 km, 6 etappes en 3 landschappen. Dit vat kort de nieuwe langeafstandswandelroute Venntrilogie samen. Die op 29 augustus officieel opende in Eynatten, een van de etappeplaatsen van de route. De wandelroute kadert in het Interreg project “RANDO-M’ en wil model staan voor een dynamisch Europa en als motor fungeren voor de verdere ontwikkeling van internationale wandelroutes die thematisch verbonden zijn. Belangrijk is dat het Venntrilogie verbonden is met de Duitse Eifelsteig en dat beide toeristische diensten een gemeenschappelijk wandelarrangement aanbieden. De Venntrilogie kreeg bij de opening van de Europese Wandelbond het certificaat ‘Leading Quality Trails - Best of Europe’  en heeft daarmee een plaats verdiend bij de 22 mooiste wandelroutes van Europa. De route is ook een van de belangrijkste kandidaten voor de trofee ‘Beste Nieuwe Benelux Wandelroute van het Jaar’.

De naam Venntrilogie bestaat uit de elementen ‘Venn’ en ‘Trilogie’. ‘Venn’ verwijst naar de geografische ligging van de route, ‘Trilogie’ verwijst naar de drie landschapsvormen van de streek: de uitgestrekte weidelandschappen in het noordelijke puntje van de Venen, de mystieke Hoge Venen en de bossen en rivierdalen in het zuiden van de Venen. Bovendien combineert de naam een Franstalig en een Duitstalig element in de talen van de Oostkantons en de Euregio-Maas-Rijn, waarbij ‘trilogie’ bewust op zijn Frans wordt uitgesproken.

 

3 landschappen - 6 etappes

De landschappelijke kenmerken van de etappes komen ook terug in het logo en de bewegwijzering.

Etappes 1 en 2 hebben groene borden die verwijzen naar de omliggende weidelandschappen en het Herzogen Wald. Etappes 3 en 4 verlaten het bos en leiden naar de mysterieuze uitgestrektheid van de Hoge Venen. De grijs-beige kleur van de bewegwijzering verwijst naar de mist die vaak over het landschap hangt en de mystiek van het landschap. Het blauw van etappes 5 en 6 staat voor het water van de Warche, die de wandelaars in dit deel van de Venntrilogie vergezelt.

Een uithangbord voor de wandelpaden in de Oostkantons

Naast de Vennbahn en de Stoneman Arduenna is de Venntrilogie het derde grote project van de Oostkantons. Bij de start van het project zijn verschillende routes uitgewerkt en geëvalueerd volgens de criteria van het kwaliteitslabel “Leading Quality Trails - Best of Europe”. Vervolgens is de definitieve route ontwikkeld met de actieve steun van een expert op het gebied van wandeltoerisme. De route benadrukt de diversiteit van de Venen en de Oostkantons. En combineert landschappelijke aspecten en wandelhoogtepunten zoals de poortjespaden op het noordelijke deel van de Venntrilogie, de typische houten vlonderpaden in de Hoge Venen en de kloven en heuvelruggen op het zuidelijke deel van de route. Van die vlonderpaden zijn er trouwens, speciaal voor de Venntrilogie, zowat een kilometer nieuw aangelegd of vernieuwd.

Al is de route nu officieel geopend, het werk is nog niet helemaal af. Er komen nog informatie-portalen aan het begin en einde van elke etappe, extra rustbanken langs het parcours, extra bewegwijzering met alternatieve paden in geval van wateroverlast en waarschuwingsborden bij het oversteken van drukke verkeerswegen.

De route loopt grotendeels over bestaande wandelpaden en het systeem van wandelknooppunten. De verbindingspaden naar de Eifelsteig maken het gemakkelijk om de wandelingen in de grensregio uit te breiden. De bewegwijzering ter plaatse bevat niet alleen richtingsborden in beide richtingen maar ook informatie over de volgende tussenstops en het aantal afgelegde en nog af te leggen kilometers.  Op de borden vindt men informatie over de services die bij de tussenstops beschikbaar zijn. Zoals overnachtingsmogelijkheden, restaurants, openbaar vervoer, toeristische informatie enz.

Duurzaamheid is een topprioriteit op de Venntrilogie. De route nodigt uit tot slow travel en is bereikbaar met het openbaar vervoer. In het station van Eupen zijn er directe busverbindingen naar een bushalte die vlakbij het Drielandenpunt ligt en naar Bütgenbach, de start- en eindpunten van de Venntrilogie. Door de verbinding met de Eifelsteig kunnen wandelaars ook kiezen voor een alternatieve route door de Oostkantons.

Gemeenschappelijk arrangement met de Eifelsteig

De Eifelsteig (geopend in 2009) is erg populair in de Benelux want 30% van de wandelaars komen uit de drie deellanden  

Om wandelaars de mogelijkheid te geven om de diversiteit van de Oostkantons en de Eifel aan beide kanten van de grens te ontdekken, hebben het Toeristisch Agentschap Oost-België en Eifel Tourismus GmbH een gemeenschappelijk arrangement ontwikkeld. Het omvat twee overnachtingen in de Oostkantons (Eupen en Raeren) en drie overnachtingen in Duitsland (Aken, Monschau en Roetgen). Naast de overnachtingen zijn ontbijt, diner, picknick, bagagetransport, informatiemateriaal en vervoer van Aken naar de Vaalserberg op het Drielandenpunt - het startpunt van de Venntrilogie – inbegrepen in het arrangement. Het arrangement kan geboekt worden via de websites van de twee projectpartners en verbindt de eerste drie etappes van de Venntrilogie en de eerste twee etappes van de Eifelsteig in een lus via een verbindingsstuk van Eupen over de Brackvenn naar Monschau. Op basis van twee personen in een tweepersoonskamer bedraagt de prijs 699 euro per persoon.

Info: https://www.eifelsteig.de/o-wanderreise-venntrilogie-trifft-eifelsteig

De officiële wandelgids

Er is een officiële wandelgids samengesteld om de langeafstandswandelroute te volgen. Naast etappebeschrijvingen bevat die informatie over persoonlijkheden die een blijvende en positieve invloed op de regio hadden. Ondanks grondig onderzoek wil de toeristische wandelgids niet beweren historisch volledig te zijn, maar eerder te dienen als een verhaal langs de route. Bovendien is de wandelgids in zakformaat geïllustreerd door Boris Servais, waardoor het een artistiek en regionaal tintje krijgt. De gids is uitgegeven in een Frans-Nederlandse en een Duits-Engelse versie. En is gratis beschikbaar bij alle toeristische informatiecentra langs de route en te downloaden op www.ostbelgien.eu.

Waardevolle samenwerking met de partners

Om een complete wandelervaring te beleven, zijn kwalitatief hoogstaande accommodaties, aangepast aan de vragen en behoeften van langeafstandswandelaars, onontbeerlijk. Om wandelaars de hoogste kwaliteitsnormen in hun accommodatie te garanderen, ontwikkelde het Toeristisch Agentschap Oost-België een charter. Door dit charter te ondertekenen, verbinden de partnerbedrijven zich ertoe aan speciale voorwaarden te voldoen en specifieke diensten aan te bieden aan wandelaars. Zo mogen de partnerbedrijven bijvoorbeeld niet verder dan drie kilometer van de langeafstandswandelroute liggen. Andere criteria zijn de mogelijkheid om er slechts één nacht te verblijven en om wandelkleding te drogen in een daarvoor bestemde ruimte. Aan de hand van een checklist kunnen logiesverstrekkende bedrijven controleren of ze in aanmerking komen als partnerbedrijf voor de Venntrilogie. Zij krijgen deskundige ondersteuning van het Toeristisch Agentschap Oost-België. De Venntrilogie telt momenteel 12 partnerbedrijven.

INFO: https://www.ostbelgien.eu/nl/wandelen/venntrilogie

Enkele van de belangrijke partners bij de officiële opening en de overhandiging van het certificaat ‘Leading Quality Trails - Best of Europe’: Sandra de Taeye (directrice van het Toeristisch Agentschap van de Oostkantons), Jef Schuwer (projectverantwoordelijke Venntrilogie), Wolfgang Reh (adjunct-directeur Eifel Tourismus GmbH), Isabelle Weykmans (Minister voor cultuur, sport, tewerkstelling en media van de Duitstalige Gemeenschap België) en Sandra Bertholet (vertegenwoordiger van de Europese Wandelvereniging)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grande Dérive

Le GR qui fait le tour de Charleroi

Les Sentiers de Grande Randonnée inaugurent à Charleroi un nouveau concept de randonnée urbaine : le sentier GR® métropolitain qui s’inscrit essentiellement sur les paysages périurbains.

Initiée par les concepteurs de la Boucle Noire, dont la filiation entre les deux parcours est évidente, la Grande Dérive étonne, par son titre d’abord. Le terme de « dérive » est lié à une pratique de marche urbaine qui consiste à choisir des chemins alternatifs, à rechercher tout type de paysage formant la cité, pour, in fine, voir la ville autrement.

Née en place forte en 1666, d’où le GR®P tient son numéro, Charleroi, dès la période industrielle, a progressivement étendu son influence sur les petites villes et bourgs avoisinants puis sur toute la région, constituant une métropole.

Telle une coulée verte singulièrement contrastée le long de ses 54 kilomètres, la Grande Dérive se faufile à travers les interstices de nature, les sentiers et les ruelles, traverse des parcs, visite une réserve naturelle, longe des fermes et leurs terres, s’approche de l’aéroport et du parc scientifique, gravit des terrils et relie les cinq massifs boisés qui bordent la grande ville.

Connecté au GR® 129, au GR® 412 et à la Boucle noire, le GR®P 1666 offre des paysages méconnus qui méritent un intérêt plus large.

Articulée autour du réseau des transports public (train, métro, bus), la Grande Dérive s’adresse à tous, marcheurs, randonneurs et familles. Pratiquez-là en deux, trois, voire quatre étapes.

Les topos numériques ne font l’objet d’aucun envoi mais sont à télécharger par le client avec le lien vers le fichier PDF reçu via courriel dans les délais indiqués dans celui-ci. INFO: https://grsentiers.org/randos-numeriques/209-grp-1666-grande-derive.html

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe Streek-GR Kust

Wie zomer zegt ,  zegt vaak zee, strand en duinen. Deze nieuwe lange afstandswandelroute langs onze kust komt dus perfect op tijd. De Streek-GR Kust is 103 km lang en loopt van het station van De Panne tot het bezoekerscentrum van Het Zwin.

Deze nieuwe Streek-GR toont dat de kust echt veel meer is dan dijk en strand. Tussen De Panne en Het Zwin leidt deze GR je langs de mooiste paden door duinen, duinbossen, natuurreservaten, parken, de bekendste badplaatsen, bijzondere kunstwerken en natuurlijk ook langs strand en zee.

De nieuwe Streek-GR
• is 103 km lang en verkent de volledige Belgische kust, van de Franse tot de Nederlandse grens.
• start en/of eindigt aan het station van De Panne en het bezoekerscentrum van het Zwin
• is volledig bewegwijzerd in beide richtingen, via de geel-rode tekens van een Streek-GR.
• dankzij de kusttram deel je de etappes in zoals je zelf wil en natuurlijk vind je overal aan de kust voldoende logeerplekken en horeca
• Voorlopig is er nog geen topogids van de route, maar de markering is helemaal up to date en de gpx is beschikbaar op de website van de vzw Grote Routepaden: Streek-GR Kust | Wandelen | Grote Routepaden

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Natuurpunt Merchtem wil een nieuw stuk natuurgebied van 1ha in de Neerkamstraat kopen

Toen Natuurpunt Merchtem vorig jaar het project ‘Grote Molenbeek’ opstartte, was het de bedoeling om het mooie stuk natuur op de grens tussen Merchtem en Mollem te versterken. Nu kan de vereniging hier een perceel van 1 ha aankopen: een buitenkans die perfect past in haar plannen. De visvijver die er nu nog ligt, wordt omgevormd tot een natuurlijke vijver, een oase voor amfibieën, insecten en water- en rietvogels.
Dit nieuwe natuurgebied wordt een ideale habitat voor dieren als de vinpootsalamander, een zeldzame salamandersoort met nog een belangrijke populatie in Merchtem. Ook vogelsoorten als de rietgors en de kleine karekiet zullen hier na de beheerwerken een thuis vinden.

Na de eerdere aankoop van het Tiebos en de werkzaamheden in het gebied ‘Schermershoek’, die nu al mooie resultaten opleveren, is de aanschaf van dit nieuwe gebiedje een volgende schakel voor blijvend natuurherstel langsheen de Grote Molenbeek.

Om dit stukje natuur veilig te stellen, is er hulp nodig. De aankoop en de omvorming van de visvijver kosten immers veel geld en de subsidies die Natuurpunt krijgt, volstaan niet om alle kosten te dekken. De gemeente Merchtem steunt alvast met een bedrag van  €15.000. Maar om de resterende kosten te dekken, is er extra steun nodig.

Schrijf daarom je gift over op rekening  BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt Beheer.
Met vermelding  : project 9475  -  Grote Molenbeek.
Van elke gift van meer dan 40 euro krijg je via de belastingen 45 procent terugbetaald.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zavelbos, het volgende pronkstuk van een ambitieuze vergroening in Zaventem

Het geredde Zavelbos groeit uit tot 8,5 hectare robuuste natuur tussen de woonkern van Sterrebeek en de autosnelweg. De forse uitbreiding van het bos brengt ook extra ruimte voor recreatie met zich mee, een grote meerwaarde voor mens en dier. Een groot feest met alle inwoners mocht dus niet ontbreken: op zaterdag 13 mei werd het Zavelbos officieel geopend met een groot buurtfeest! 

Spontaan verbost, dan klaar voor de kap en in 2021 op het nippertje gered door het Zaventemse bestuur. En nu, slechts twee jaar later, klaar voor de toekomst. Het verhaal van het Zavelbos klinkt als een modern sprookje, eentje met de natuur in de hoofdrol.
Met deze 8,5 hectare extra toegankelijk groen krijgen wandelaars en kinderen volop de kans om te genieten in de natuur. Ook ieders trouwe viervoeter is welkom, want het bos omvat één van de grootste hondenweides in de Vlaamse Rand. De hondenweide is zo groot dat hij opgedeeld is in een zone voor kleine honden en een zone voor grote honden. En in de nieuwe bmx-zone krijgen jongeren de kans om zich uit te leven op de heuvels.

 

Door zijn ligging tussen Sterrebeek en de E40 is het Zavelbos bovendien een belangrijke buffer tegen geluid en fijn stof. Via het strategische project Leve(n)de Woluwe werken alle gebiedspartners in de Woluwevallei samen aan een klimaat-robuust, duurzaam en gezond watersysteem dat de groenblauwe natuur verbindt. Ook zo past dit Zavelbos in een groter geheel.

Net als voor eerdere natuurprojecten stapte Zaventem voor de uitwerking van het projectidee naar de vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters.

 

Foto: © Theo De Vos

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe wandelnetwerken in het Oost-Vlaamse Schelde- en Denderland

 

Op 9 mei is in Lebbeke de eerste knooppuntenpaal geplaatst van een nieuw wandelnetwerk tussen Schelde en Dender. Vanaf september kunnen wandelaars met de bijhorende wandelnetwerkkaart op pad langs meer dan 200 kilometer bewegwijzerde wandelwegen in Dendermonde, Buggenhout, Lebbeke en een stukje Aalst. Later volgen nog andere wandelnetwerken in het gebied van de Dender- en de Molenbeekvallei, samen goed voor een netwerk van meer dan 1000 kilometer.

De eerste wandelnetwerkkaart (Dendermonde-Lebbeke-Buggenhout) zal vanaf 8 september te koop zijn op www.routen.be/webshop

Het wandelaanbod in dit gebied was tot hiertoe beperkt en Toerisme Oost-Vlaanderen wil dat graag uitbreiden. Uit een onderzoek bleek dat de hele Dender- en Molenbeekvallei prima geschikt was voor de realisatie van een volwaardig wandelnetwerk. Via een fijnmazig netwerk met zo veel mogelijk onverharde en verkeersluwe of verkeersvrije zal men tal van mooie natuurgebieden en bezienswaardigheden met elkaar kunnen verbinden. Het nieuwe wandelnetwerk zal bovendien naadloos aansluiten op de bestaande wandelnetwerken In het Land van Stille Waters en Brabantse Kouters, zodat er verder kan gewandeld worden over de provinciegrenzen heen. Ideaal voor wie een langere of meerdaagse tocht wil uitstippelen.

De uitbouw van het nieuwe netwerk verloopt in 4 opeenvolgende fasen. Tussen nu en eind 2025 voorziet Toerisme Oost-Vlaanderen de volledige Dender- en Molenbeekvallei en een deel van de Scheldevallei van aaneensluitende wandelnetwerken met knooppunten. Eens volledig klaar, zullen wandelaars in het gebied op stap kunnen langs zo’n 1070 kilometer aan kwaliteitsvolle wandelpaden.

Fase 2 (Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Herzele, Lede en Sint-Lievens-Houtem) wordt opgestart in de tweede helft van 2023. Fase 3 (Denderleeuw, Geraardsbergen, Herzele en Ninove) in het najaar van 2024. En fase 4 (Kalkense Meersen-Donkmeer, het deel onder de Schelde) in de tweede helft van 2025. Bij iedere fase hoort een nieuwe netwerkkaart, waarbij fase 4 toegevoegd zal worden aan de huidige wandelnetwerkkaart Kalkense Meersen-Donkmeer.  

Vanaf 2024 zal men ook virtueel kunnen wandelen want fase 3, in het zuiden van de Dendervallei, krijgt geen palen of wegwijzers maar de knooppunten zullen wel zichtbaar zijn op de online wandelrouteplanner, de wandelknooppuntapp en een bijhorende gedrukte kaart. ‘De wandelmogelijkheden in dit gebied zijn goed maar net iets minder uitgebreid, vandaar de keuze voor een virtueel netwerk. Steeds meer wandelaars gebruiken immers digitale tools om hun tochten te plannen en trekken eropuit met een wandel-gps of -app. Maar wie niet zo van digitale tools houdt, zal nog steeds makkelijk op pad kunnen met de bijhorende wandelnetwerkkaart.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Natuurwandelaars met Gert Van Der Plas sportlaureaat in Merchtem

Het gemeentebestuur en de sportraad van Merchtem huldigden op vrijdag 5 mei 2023 de gemeentelijke sportlaureaten van Merchtem.

Gert Van Der Plas - en met hem de vzw Natuurwandelaars - viel in de prijzen omdat hij in 2022 voor de 30ste keer de vierdaagse uitwandelde. Alles samen goed voor zo'n 3000 km.

De hele feestavond werd aaneengepraat door sportjournalist Ruben Van Gucht (ex-inwoner van Merchtem) en als speciale gast was er (online vanuit Zwitserland) wielrenner Tom Pidcock, samen met zijn begeleider Kurt Bogaerts. Tom is sinds kort inwoner van Merchtem en werd tijdens de feestavond vertegenwoordigd door zijn vriendin Bethany en hun hondje Chestnut.

Op de foto: Gert Van Der Plas en schepen van sport Toon Luypaert

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Waarom Wandelen...

Sven Ornelis schrijft een boek over wandelen

Waarom Wandelen is het langverwachte wandelboek van Sven Ornelis. De bekende radiomaker (Sven & Anke bij Joe) en DJ slaagde er in 2011 in om bijna veertig kilo af te vallen door elke dag te wandelen en gezonder te eten. Hij weet dus als geen ander dat wandelen niet alleen hip en populair is maar ook goed voor de gezondheid.

Sindsdien is Sven dé wandelambassadeur van Vlaanderen. In zijn boek vertelt Sven zijn persoonlijke verhaal: “Wandelen heeft me slanker, gezonder, en gelukkiger gemaakt. Ik kan echt niet meer zonder. En die passie wil ik met iedereen delen.”

Daarnaast kun je in Waarom Wandelen honderd- en één nuttige wandeltips vinden voor beginners én gevorderden.

Het boek kost € 24,95 en wordt op zondag 30 april officieel voorgesteld tijdens Vlaanderen Wandelt in Oud-Turnhout.

Meer info en bestellen kan via https://www.silenro.be/product/waarom-wandelen/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pastorietuin Meise officieel open

Erfgoed en natuur ontmoeten elkaar in mooi gerestaureerde Pastorietuin Meise

Regionaal Landschap Brabantse Kouters en het gemeentebestuur van Meise herstelden de voorbije twee jaar de Pastorietuin, een park naast de Plantentuin in Meise-centrum. De bomen werden gesnoeid en aangevuld met nieuw inheems plantgoed. In de vijver werd het slib geruimd en de oevers hersteld. Ook het bouwkundig erfgoed kreeg een opknapbeurt door de restauratie van de tuinmuur en het paviljoen. De werken zijn gesubsidieerd met biodiversiteits- en erfgoedsubsidies van de provincie Vlaams-Brabant.

De pastorietuin ligt exact aan knooppunt 5 van het netwerk Brabants Kouters en wie in de buurt is, moet je er zeker eens doorwandelen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grote Routepaden publiceert vierde Treinstapper

Vanaf einde maart ligt Treinstapper 4 in de winkel! De vierde wandelgids met tien nieuwe wandelingen van station tot station, verspreid over de vijf Vlaamse provincies. Ideaal om de nieuwe lente in te wandelen!

De treinstappers zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een beproefd recept: wandelingen van rond de 20 km langs GR-paden, met start- en eindpunt aan een treinstation. De meeste trajecten zijn in te korten door halverwege een bus of trein te pakken, zodat ze ook haalbaar zijn voor wie het liever korter houdt.

In deze Treinstapper wandelen we van:

 • De Panne naar Nieuwpoort
 • Tielt naar Deinze
 • Gent-Dampoort naar Wetteren
 • Schoonaarde naar Wetteren
 • Lier tot Nijlen
 • Kontich-Lint naar Sint-Katelijne-Waver
 • Vertrijk tot Ezemaal
 • Zichem naar Diest
 • Schulen naar Diest
 • Zonhoven naar Hasselt

Meer info: Treinstapper 4 is uit! | Grote Routepaden

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Scheldeland: twee wandelroutes langs boshyacinten

Begin april is het ongeduldig afwachten op de komst van de wilde boshyacint. Wij geven je twee hotspots in Scheldeland mee, waar je alvast kan beginnen met je zoektocht naar blauwpaarse bloementapijten! Blijf wel op de paden, ook als je foto's neemt!

Het Neigembos in Meerbeke

Dit magistraal mooie bos was een onderdeel van het oude Kolenwoud – een oerbos dat zich van het Noord-Franse Picardië helemaal tot in onze contreien uitstrekte. Wist je dat Kolenwoud de benaming was die Julius Caesar aan dit woud gaf? Je struint op je duizendste gemakje door eeuwenoude pracht, met een streepje geschiedenis in elke boom.

In het voorjaar klimmen de boshyacinten geduldig bovengronds. Wanneer het moment goed zit, springen hun knopjes open tot fleurige paarsblauwe bloemetjes die de bodem bedekken. Ze zijn met duizenden en laten het hele landschap opfleuren op een ongeziene manier. Zie je hier en daar ook een tint wit en geel opduiken? Dat kan, want in dit woud krijgen de boshyacinten het bevallige gezelschap van wilde narcissen en daslook. Je kan het hele bos op je gemakje verkennen via de Neigembos Wandelroute. Zo ben je zeker dat je geen enkel hoekje van het bos onbezocht laat.

Zin om het Neigembos en zijn omgeving te verkennen? Dan is Neigembos wandelroute iets voor jou! Trek zeker je stevige stapschoenen aan, want je zal geregeld moeten klimmen en dalen langs holle wegen!

Het Kravaalbos in Meldert

Het Kravaalbos ligt op de grens van twee provincies. Daardoor werd het jarenlang een beetje over het hoofd gezien. Achteraf bekeken gelukkig maar. Het bos kreeg hierdoor immers de kans om zich op z’n eigen tempo te ontwikkelen. Het resultaat is een ecologisch waardevol bos, vol weelderige natuur en – in het voorjaar – een uitgestrekt landschapstapijt vol fonkelend blauwe boshyacinten.

Een andere eyecatcher in de buurt van dit woud, dat zijn de hopstaken. Deze streek stond eeuwenlang bekend om zijn voortreffelijke hopoogst, die aan de basis lag van talloze biervarianten. De paters van de Abdij van Affligem, bijvoorbeeld, gebruikten het kruid om hun typische abdijbier te creëren. 

In het Kravaalbos is er genoeg om te ontdekken. Wandel daarom zeker de Kravaalbos wandelroute. Die mooi bewegwijzerde route leidt je dwars doorheen het bos – en via de zee van boshyacinten die hier in de lente van elke wandeling een uitbundig feest maakt.

Neigembos (© Toerisme Oost-Vlaanderen)

Kravaalbos (© David Samyn)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stellingenpad is ‘beste wandelroute van de Benelux’ 2023

Het Stellingenpad in Nederland is op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023.

De route van Nivon Natuurvrienden werd verkozen uit een shortlist met vijf kandidaten. Naast het Stellingenpad dongen ook het Betuwepad (NL), de GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE), de Heuvelrughike (NL) en National Park Trail (BE) nog mee naar de eretitel. In aanmerking kwamen uitsluitend routes die overwegend in België, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg lopen.

Pad door de Stellingwerven

Het Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Dit strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

Pluspunten winnende route

De jury roemde de degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten, de uitzonderlijk mooie en gedetailleerde gids, het originele thema en de uitvoerig beschreven historische achtergrond. Ook het feit dat het pad door twee nationale parken loopt – het Nationaal Park Drents-Friese Wolden en het Nationaal Park Weerribben–Wieden – zag zij als een belangrijk pluspunt.

Het Stellingenpad is de opvolger van het Hondsrugpad in Nederland, de Wandelroute van het Jaar 2022. Meer info over de wandelroute van het Jaar 2023: Nivon | Stellingenpad - Nivon

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe premium wandelweg in Oost-België

Het jaar 2023 is voor de Oostkantons een belangrijk jaar: in augustus dit jaar opent immers een nieuwe premiumwandelroute: de Venntrilogie. Dit langeafstandswandelpad verbindt de mooiste landschappen van de Oostkantons dankzij een intuïtieve bewegwijzering. Verbonden met de Duitse Eifelsteig voert de route over 109 kilometer in zes etappes door de drie verschillende natuurlandschappen van Oost-België.

Het eerste deel van de wandelroute loopt door het noorden van de Oostkantons, van het drielandenpunt bij Kelmis tot Eupen. Over eeuwenoude paden, door groene landschappen en vooral over weiden. Daar kunnen wandelaars een rijk cultureel erfgoed ontdekken. Het tweede deel gaat bergopwaarts naar het hoogste punt van België (Signal de Botrange) in het natuurreservaat Hoge Venen. Hier dompelt men zich onder in een intense natuurbelevenis langs historische wandelpaden en ontdekt het oudste hoogveen van Europa. Het laatste deel van de Venntrilogie leidt vanuit Malmedy door het Warchedal naar het kasteel Reinhardstein en eindigt in het Bütgenbach.

INFO: Venntrilogie

copyright foto: Chris Eyre-Walker_InterregEMR

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wandelen van Amsterdam naar Parijs via Brussel: dat doe je over de GR 12 die op ongeveer 1000 km drie Europese hoofdsteden aandoet. Op de Fiets en Wandelbeurs stelt Grote Routepaden de nieuwe gids van het Vlaamse en Brusselse traject voor. Van Bergen op Zoom tot Braine-le-Château, 204 km langs een verrassend afwisselend en groen wandelpad met steden als Lier, Mechelen en Brussel.

Het hoofdtraject van de GR 12 loopt rond Antwerpen (er is ook een variant door de stad) en leidt je langs parken en natuurgebieden en door de gezellige straatjes van de Vlaamse steden Lier en Mechelen. Langs de oevers van de Zenne en de Willebroekse Vaart bereik je Brussel. Via het atomium en de Heizel trek je de stad binnen en kom je tenslotte op de Brusselse Grote Markt. Via de residentiële wijken van Ukkel loop je de stad terug uit en ben je snel weer op het platteland. Langs de Zennevallei en het Hallerbos bereik je Braine-le-Château, het eindpunt van het Vlaamse deel van het GR 12-traject.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Shortlist Trofee Beste nieuwe Benelux wandelroute van het jaar

Drie juryleden gingen de voorbije maanden op pad om uit de longlist van 15 kandidaten opnieuw een shortlist van 5 routes te distilleren die in aanmerking komen voor de trofee van de beste Benelux wandelroute van het jaar.

Op zaterdag 18 februari om 11 uur wordt één van deze routes als winnaar gekroond tijdens de beurs in Gent.

De vijf geselecteerde routes van de shortlist zijn, in alfabetische volgorde:

Betuwepad

De Betuwe is de fruittuin van Nederland. Nergens anders in het land produceert men meer fruit. In het voorjaar kan je er genieten van bloeiende boomgaarden, in de nazomer wandel je langs de fruitstalletjes.

Het Betuwepad (SP 21) is een grote rondgaande wandelroute van Wandelnet.nl, 146 kilometer lang. Het streek-pad start en eindigt in Tiel. De wandeling is op te splitsen in 12 dagtochten. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. Het pad is in beide richtingen bewegwijzerd met markeringen in geel en rood.

https://www.wandelnet.nl/betuwepad

GRP 161 Tour du Pays de Bouillon

Het Pays de Bouillon in de Ardennen is goed bekend bij liefhebbers van langeafstandswandelen. Het wordt doorkruist door verschillende vermaarde GR®-routes zoals de GR14, GR16, GR17 en de GR129.

De nieuw samengestelde lus is ontworpen in samenwerking met het Maison du Tourisme du Pays de Bouillon in de Ardennen. Het nodigt uit om de verschillende facetten van de streek met zijn dorpen en gehuchten, valleien, plateaus, bosmassieven, rijk historisch verleden en erfgoed te ontdekken via een lus-route met bestaande GR-paden.

Twee nieuwe secties (samen 38 km lang) sluiten de lus, 186 kilometer lang

https://grsentiers.org/topo-guides/201-grp-161-tour-du-pays-de-bouillon-9782931078143.html

Heuvelrughike

De Heuvelrughike is een 92 km lange meerdaagse route over de Utrechtse Heuvelrug. De tocht begint aan de oevers van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg net voorbij Rhenen. De Heuvelrug loopt door twee provincies (Noord-Holland en Utrecht) en negen gemeenten. Het hoogste punt op de hele route is de Amerongse Berg (69,2m); tevens het hoogste punt van de provincie Utrecht. De route is niet bewegwijzerd maar beschreven in een meer dan 130 pagina’s tellende gids, die voorzien, is van gedetailleerde kaartjes.

www.gegarandeerdonregelmatig.nl

National Park Trail

Uitbreiding en vernieuwing van een bestaande lus van 76 km tot 110 km, bewegwijzerd en ingetekend op kaart. Deze langeafstandswandeling laat je de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg zien. De National Park Trail heeft heel wat verrassingen: zeven beklimmingen, uitgestrekte heide, mooie vennen, weidse waterplassen, duinen en geurende bossen, waaronder een fascinerend jeneverbesbos. De vijf etappes verbinden de ‘toegangspoorten’ van het nationaal park. https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl/trail

Stellingenpad

Het Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Het strekt zich uit over Zuidoost Friesland, de westrand van Drenthe en de kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppunten netwerk.

Nivon | Stellingenpad - Nivon

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voedselbos aangeplant in Brussegem-Merchtem

Houtkanten en eetbare heggen geplant in Brussegem en een nieuwe wandelweg volgt...

In Brussegem, deelgemeente van Merchtem en thuisbasis van de vzw Natuurwandelaars, is zaterdag 3 december de start gegeven van de aanplant van een nieuw voedselbos. Initiatiefnemers zijn de gemeente Merchtem en Regionaal Landschap Brabantse Kouters. Het bos komt er op het terrein tussen Drinkeling en de Kwekelaarstraat. Zo breidt het huidige stuk natuur uit met 1,6 hectare extra groen. Het project wordt financieel ondersteund door het Agentschap voor Natuur en Bos (realisatie toegankelijk groen in de Vlaamse Rand) samen met het Agentschap Binnenlands Bestuur. De plantactie wordt ondersteund door Natuurpunt Merchtem. Tijdens de plantactie van 3 december werkten de initiatiefnemers en de inwoners samen om 1.355 stuks bosplantgoed te planten. Het voedselbos is 1,65 hectare groot en bestaat uit een fruitboomgaard, een bloemenweide en een gemengde heg. De houtkanten bestaan maximaal uit inheemse soorten. Met het doel de biodiversiteit te stimuleren. Insecten, vogels en zoogdieren vinden hier voedsel en nestgelegenheid. Dit wordt een nieuwe groene verbinding in het prachtige Merchtemse kouterlandschap. In de loop van deze winter komen dan al de grotere bomen en nog meer bosplantgoed erbij. Het is ook de bedoeling om achteraf een lus-vormige wandelweg aan te leggen door het gebied. Die meteen een doorsteek zal mogelijk maken tussen de wijk Drinkeling en de Kwekelaarstraat.

Links en rechts twee Natuurpunt-vrijwilligers (met rechts Natuurwandelaar Jaak Van Der Perre) en centraal Patrick Endels (coördinator Regionaal Landschap Brabantse Kouters).

Ook Vlaams minister Ben Weyts kwam een spade toesteken.    Hier samen met burgemeester Maarten Mast,  Tom Vermijlen (Agentschap voor Natuur en Bos), schepen Toon Luypaert en Patrick Endels (RLBK).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BENELUX Wandelroute van het jaar  #  Longlist 

Vijftien routes zijn geselecteerd voor de longlist van de Wandelroute van het Jaar 2023, de verkiezing van de beste wandelroute van de Benelux. Op zaterdag 18 februari, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Flanders Expo in Gent , maakt de jury de winnaar bekend.

Wandelen is en blijft een populaire activiteit in Nederland, België en Groothertogdom Luxemburg. En de honderdduizenden wandelaars in die landen verdienen prachtige wandelroutes, vindt de organisatie van de Fiets en Wandelbeurs. Vandaar dat die jaren geleden het initiatief nam om de verkiezing van de Wandelroute van het Jaar in het leven te roepen en zo overheden en andere initiatiefnemers te stimuleren kwalitatief goede wandelroutes uit te zetten.

Criteria routes

Elk jaar prijken er tien tot twintig nieuwe routes op de longlist van de Wandelroute van het Jaar. Het gaat daarbij om nieuwe of recent gewijzigde routes die in ieder geval aan voornaamste criteria voldoen. Daarna verkleint de jury de selectie tot een shortlist met de voornaamste kandidaten. De juryleden wandelen vervolgens de routes van de shortlist na. In de praktijk betekent dit het lopen van honderden testkilometers vooraleer de jury haar eindoordeel velt.

De 15 kandidaten op de longlist zijn (in willekeurige volgorde

Triootje Westhoek (BE) (nieuwe bewegwijzerde lus van 80 km op het knooppuntennetwerk) - www.toerismewesthoek.be

Grote Vijf Route (BE) (nieuwe bewegwijzerde lus van 123 km, gebaseerd op GR-routes rond de heuvelrug tussen de IJzer- en de Mandelvallei) - www.toerismewesthoek.be

Wandelnetwerk De Blankaert (BE) (nieuw knooppuntennetwerk van 105 km rond Diksmuide) - www.westtoer.be

Nationaal Park Trail (BE) (uitbreiding en vernieuwing van bestaande lus van 76 km tot 110 km, bewegwijzerd en ingetekend op kaart) - www.rlkm.be

Martinusroute (BE/NL) (450 km van Bergen op Zoom naar Menen op bestaande GR’s en nieuwe trajecten) - www.groteroutepaden.be

GRP 151, Tour du Luxembourg belge (BE) (uitbreiding en vernieuwing van bestaand streekpad tot 232 km) - www.grsentiers.org

GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE) (bewegwijzerd streekpad van 186 km samengesteld uit bestaande GR’s en nieuwe trajecten) - www.grsentiers.be

GR 57 – Sentiers de l’Ourthe (BE) (bewegwijzerde uitbreiding en vernieuwing van bestaande GR tot bijna 400 km) - www.grsentiers.be

Betuwepad (NL) (nieuw bewegwijzerd streekpad van 150 km in de Betuwe) - www.wandelnet.nl

Wegen met zegen (NL) (nieuwe lus van 155 km langs knooppunten in de Overbetuwe) - www.wegenmetzegen.nl

Stellingenpad (NL) (nieuw streekpad van 260 km langs knooppunten vanuit Appelscha, Friesland - www.nivon.nl

Klooster Claercamppad (NL) (nieuwe pelgrimsroute van 237 km langs knooppunten in de Friese Waddendelta) - www.visitwadden.nl

Heuvelrughike (NL) (nieuwe niet-bewegwijzerde route van 92 km over de Utrechtse Heuvelrug. Beschreven en van kaartjes voorzien) www.gegarandeerdonregelmatig.nl

Hollandse IJsselpad (NL) (vernieuwd streekpad van 37 km langs knooppunten in het stroomgebied van de Hollandse IJssel) - www.routesinutrecht.n

Camino Brabant (NL) (nieuwe bewegwijzerde pelgrimsroute van 300 km in de provincie Noord-Brabant) - www.caminobrabant.nl

Voor meer informatie over de Fiets en Wandelbeurs: https://fietsenwandelbeurs.be/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Duitsland themaland Fiets en Wandelbeurs 

Duitsland zal volop in de belangstelling staan als themaland van de Fiets en Wandelbeurs in Flanders Expo in Gent. Op zaterdag 18 en zondag 19 februari 2023 maak je er kennis met de mooiste routes en gebieden aan de andere kant van de grens.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sport Vlaanderen beloont Natuurwandelaars

De vzw Natuurwandelaars is omwille van haar werking en inzet tijdens de Maand van de Sportclub door Sport Vlaanderen als één van de winnaars beloond met een waardebon van 200 Euro voor de aankoop van sport- en spelmaterialen. 

De overhandiging gebeurde door de gemeentelijke Sportdienst van Merchtem op 14 november.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De GR56 heeft een nieuwe naam gekregen

De GR 56, een van de oudste langeafstandswandelroutes in België, heeft een nieuwe naam gekregen; " Sentiers de l'Est de la Belgique ", omdat het oostelijke deel van het land altijd al een geliefd wandelgebied is geweest.

De natuur is alomtegenwoordig: je wandelt door uitgestrekte bossen, heidevlaktes en grasland. Maar ook langs de Warche en zijn dammen of langs de bovenloop van de Amblève of en talloze riviertjes in verloren valleien, je voelt je soms op het eind van de wereld (Perlenbach, Olef, Bayehon, Trô Marets). Er zijn charmante stadjes (Eupen, Saint Vith, Malmedy, Montjoie) en dorpen met typische huizen en waardevolle kerken en kapelletjes (La Calamine, Raeren, Manderfeld, Auel, Wiesenbach, Schönberg, Reuland).

OPGELET: in tijden van (extreme) droogte (rode vlag in de Hoge Venen) is de toegang tot het natuurreservaat verboden. Niet op de hoofdroute van de GR56, wel op de verbindingen, (in het bijzonder van la Helle naar la Baraque Michel), die dan wel verboden zijn.

De GR56 is een rondwandelweg: St-Vith - Malmedy - Botrange - Monschau - Rocherath - Manderfeld - Burg-Reuland - St-Vith. Afstand: 157 km (+ 21 km verbindingen + 170 km varianten)

INFO: https://grsentiers.org/topo-guides/26-gr-56-sentiers-est-belgique-9782931078228.html

https://www.groteroutepaden.be/nl/wandelroute-1/gr-56/gr-56-sentiers-de-lest-de-la-belgique

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wandelnetwerk Kempense Heuvelrug vernieuwd en uitgebreid

De Kempense Heuvelrug was het eerste wandelnetwerk in de Kempen en dateert van 2005. Het combineert dennenbossen, metershoge zandduinen en spectaculaire luchtwortels. De vallei van de Kleine Nete ligt bezaaid met fotogenieke vennen, vijvers en plassen. De natuurgebieden Zwart Water, Snepkensvijver of Olens Broek verken je het best met laarzen en een verrekijker. Ook Provinciaal Groendomein Prinsenpark - ooit een favoriet van onze koninklijke familie - charmeert met een royale portie groen.

Onderweg is er heel wat te beleven, met o.a. een uitkijktoren, vistrap, een picknickeiland, vogelkijkhutten, knuppelpaden, landschapskunst en speelzones.

Toerisme Provincie Antwerpen verbeterde het wandelnetwerk met 39 km aan nieuwe trajecten, vooral in Herentals (o.a. Park Le Paige en Toeristentoren). En verder nog aantrekkelijkere trajecten (bv. Olens Broek en Prinsenpark), vlottere verbindingen en extra natuur (Breeven in Geel).

De gloednieuwe wandelkaart biedt een overzicht van de routes & knooppunten.

De kaart bevat ook vijf suggestielussen: Zwart Water en Snepkensvijver (11,1 km), Ontdekkingstocht (5,2 km) in Herentals, Hekselienpad (2,5 km) en Koninklijke Kempen wandeling (16,7 km) in Retie en het buggy- en rolstoelvriendelijke Reuze Rollerpad (0,9 km) in Kasterlee.

INFO

Wandelnetwerk Kempense Heuvelrug omvat 350 kilometer routes langs knooppunten in Geel, Herentals, Kasterlee, Olen, Oud-Turnhout en Retie. De bewegwijzering gebeurt met rechthoekige rood-witte borden met nummers.

De kaart van het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug kost 8 euro.

Ze is te koop bij de toeristische diensten van de hierboven vermelde gemeenten en bij Standaard Boekhandel.

Meer details, suggestielussen en bestelinfo kaart op Kempen.be.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vlaams-Brabant stelt wandelnetwerk Brabantse Wouden voor

Toerisme Vlaams-Brabant heeft het nieuwe wandelnetwerk ‘Brabantse Wouden’ voorgesteld. Het bestaande netwerk Zuid-Dijleland breidt uit met 200 km aan virtuele trajecten en knooppunten in Tervuren, Bertem, Kortenberg, Herent en Leuven. En vormt, samen met het wandelnetwerk in het Zoniënwoud, een nieuw netwerk van zo'n 700 km onder de naam ‘Brabantse Wouden’.

Het pakket ‘Brabantse Wouden’ bestaat uit een kaart ‘Dijleland, waar de paden fysiek aangeduid zijn met knooppunten, en een kaart ‘Zoniënwoud’, waar de knooppunten virtueel zijn. En als derde element is er een 32 pagina’s tellende gids met allerlei informatie en een aantal suggestiewandelingen.

Bedoeling is om tegen eind 2024 de hele provincie Vlaams-Brabant als wandelnetwerk aan te bieden. Deels met fysieke knooppunten op het terrein, deels met virtuele knooppunten (via een app). Wat de bestaande netwerken betreft zijn die voor 60 procent fysiek met knooppunten bewegwijzerd en voor 40 procent virtueel. We spreken hier over 4000 km aan netwerk-wandelmogelijkheden. Na 2024 bekijkt men dan of het mogelijk en financieel haalbaar is om heel de provincie fysiek met knooppunten te bewegwijzeren.

De provincie Vlaams-Brabant streeft ernaar om met het Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud als nationaal park ‘Brabantse Wouden’ erkend te worden. Een masterplan hiervoor is in opmaak. Waarbij de provincie nauw samenwerkt met het Agentschap Natuur en Bos, de lokale besturen en andere instanties en organisaties.

De map ‘Brabantse Wouden’ met twee scheurvrije kaarten en een gidsje kost 9 Euro (verzendingskosten niet inbegrepen) en kan besteld worden bij Toerisme Vlaams-Brabant.

INFO: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/dewandelprovincie/brabantse_wouden

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien uitgebreid

Toerisme Vlaams-Brabant breidde het populaire wandelnetwerk Hagelandse Heuvels uit met 480 km aan virtuele trajecten en knooppunten in de Velpevallei en de gemeenten Kortenaken, Glabbeek, Tienen, Tielt-Winge, Lubbeek, Boutersem, Bierbeek en Leuven. Het netwerk kreeg de nieuwe naam ‘Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien’ en sluit naadloos aan op de omliggende wandelnetwerken Zuid-Dijleland, Getevallei en de Merode.

Het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien brengt de wandelaar naar het hart van een landelijk stukje Vlaams-Brabant. De Winge en de Velpe zoeken er hun weg tussen de heuvels van ijzerzandsteen. Op de zuidelijk georiënteerde flanken vangen rijen wijnranken de zon. Dieper naar het zuiden gaan de heuvels over in glooiingen en ruimen de wijnstokken plaats voor fruitbomen. De Velpe krinkelt er van Opvelp richting Demer, waar ze net als de Winge in uitmondt.

Het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels is gerealiseerd en bewegwijzerd in 2012. De uitbreiding van het netwerk in de Velpevallei is, na de Brabantse Kouters en de Getevallei, het derde virtuele wandelnetwerk zonder bewegwijzering op het terrein. De provincie trekt hiermee volop de kaart van de innovatie. Steeds meer wandelaars gebruiken digitale tools om hun wandeling te plannen en trekken er met de wandel-gps of wandel-app op uit.

Het pakket 'Hagelandse Heuvels en Valleien' omvat een gids van 32 pagina's met veel info en suggestiewandelingen. En twee (scheur- & waterbestendige kaarten. Een kaart met fysieke knooppunten (Holsbeek, Tielt-Winge en Bekkevoort) en een kaart met virtuele knooppunten (Lubbeek, Kortenaken, Glabbeek, Boutersem en Bierbeek).

Het pakket, dat 9 Euro kost, kan men bestellen bij Toerisme Vlaams-Brabant.

INFO: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/dewandelprovincie/hagelandse-heuvels-en-valleien

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Grote Vijf

Nieuwe rondwandelweg in de Westhoek

De Grote Vijf Route is een lusvormige wandelroute van 123 kilometer geïnspireerd op GR-paden. De route loopt over de gemeenten Houthulst, Hooglede, Langemark-Poelkapelle, Staden en Zonnebeke. In het hart van West-Vlaanderen, op en rond de heuvels die zowel de Leie- als de IJzervlakte van elkaar scheiden.

 

 

Bij de aanleg van deze wandelroute is geopteerd voor een maximum aan onverharde paden. Ze brengt je dan ook op unieke plaatsen, ver weg van alle drukte. Stevige wandelschoenen zijn bijgevolg een must.

Je kan makkelijk zien in welke gemeente je je bevindt aan de kleur van het traject. Bij het overschrijden van een gemeentegrens verandert de kleur. Dit is handig als je wil weten waar je eventueel een overnachting kan boeken of waar je iets kan nuttigen om de innerlijke mens te sterken. Je scant hiervoor de QR-code van dezelfde kleur en krijgt een overzicht van alle mogelijke logementen en horecazaken in de betreffende gemeente.

Er is geen specifieke startplaats voorzien. Je stapt in op de route waar je dat wenst. Je kunt voor de volledige 123 km gaan, maar je kan ook afzonderlijke stukken bewandelen. De route is gemarkeerd met blauw en wit gestreepte aanduiding. Volgens hetzelfde principe als de GR-routes door Vlaanderen. Alleen is de markering in blauw-wit en niet in rood-wit. Je kunt de route zowel in wijzerzin als in tegenwijzerzin bewandelen.

INFO: De Grote VIJF route | Westhoek (toerismewesthoek.be)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe streek-GR ‘Pays de Bouillon’ (GRP161)

Het land van Bouillon is zeker bekend bij de liefhebbers van Grote Routepaden. Er lopen al verschillende Routepaden door, zoals de GR14, GR16, GR17, GR129 en de SMA en SAT.

Deze nieuwe streek-GR (GR de Pays) is ontwikkeld in samenwerking met de toeristische dienst van het Land van Bouillon in de Ardenne. De route nodigt de wandelaars uit om de verschillende facetten van de streek te verkennen: de dorpen en gehuchten, de valleien en plateaus, de bosmassieven, het rijke historische verleden, het patrimonium, de cultuur en nog veel meer. En dat via een parcours in lus-vorm dat gebruik maakt van de bestaande GR-paden. Twee nieuwe tracés sluiten de lus, die daarmee 186 km lang wordt.

Een overzicht van het parcours van de GRP 161:

 • Variante ‘Crue Les Hayons’
 • Verbinding station van Bertrix
 • Verbinding station van Paliseul
 • Verbinding station van Graide
 • Variante ‘Pont de Claies’.

De topogids van de GRP161 kost 18 Euro en kan besteld worden bij Les Sentiers de Grande Randonnée ASBL - www.grsentiers.org

Info: https://grsentiers.org/topo-guides/201-grp-161-tour-du-pays-de-bouillon-9782931078143.html

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                2 topoguides et 36 nouvelles randonnées en boucle                 pour découvrir les 12 parcs naturels  de la Wallonië

Les Parcs naturels de Wallonie représentent 33% du territoire wallon, soit 71 communes réparties partout en Wallonie. Ce sont des territoires pourvus d’une identité paysagère particulière et offrant aux visiteurs une nature riche et préservée. Lieux de ressourcement et de nombreux circuits de balades, les Parcs naturels accueillent désormais les randonneurs passionnés autour de 36 nouvelles boucles rassemblées dans 2 topo-guides.

Les topo-guides de «Randonnées en Boucle® » (les RB®) offrent une formule adaptée aux amateurs friands de sorties à la journée d’une vingtaine de kilomètres, complétées par des variantes permettant à chacun d’adapter son cheminement. Ces balades s’appuient sur les sentiers GR® ou GR®P bien connus des randonneurs au long cours. Chaque province propose un topo-guide comptabilisant 16 RB, certaines d’entre elles doublant l’offre de découvertes pédestres.

Les douze Parcs naturels de Wallonie vous invitent à leur tour en balade... Déclinées en deux tomes, 36 RB® vous permettront de découvrir ces territoires ruraux et leurs multiples facettes, d’admirer sans limite les paysages qui s’offrent à vous, cette nature préservée, des panoramas à couper le souffle, des villages et hameaux typiques, les richesses des terroirs, leur patrimoine, ...  

Le premier tome regroupe les 18 RB qui parcourent les sentiers campagnards ou forestiers au sein des Parcs naturels des provinces de Namur et de Luxembourg, et le second tome les 18 RB qui parcourent les Parcs naturels des provinces de Liège et du Hainaut.

Info & commandes: www.grsentiers.org

 

LES RANDONNÉES DU TOME 1 - NAMUR-Luxembourg - ISBN 9 782931 078204

1. PARC NATUREL VIROIN-HERMETON                                                                                 

1A L’échappée sur la Calestienne : Nismes 24,2 km (11,6 ou 19 km)

1B L’échappée ardennaise : Couvin 22 km (13,2 ou 9 km)

1C L’échappée fagnarde : Samart 25,1 km (7,1 ou 13,2 km)

2. PARC NATUREL DE L’ARDENNE MÉRIDIONALE MÉRIDIONALE 

2A Par la vallée des Munos et la voie des pierres qui parlent : Bertrix 17,2 km             

2B En Ardenne namuroise : Gedinne 24 km (12,5 ou 16,6 ou 23 km)

2C Au pays de la Haute Lesse : Gembes 21 km (de 7,5 à 25,4 km)

3. PARC NATUREL DE GAUME GAUME

3A Saute-mouton entre le sable et le calcaire tout contre la frontière : Gérouville 26,6 km (de 16,7 à 30,3 km)

3B Choc des titans aux confins de la Gaume vers la Semois ardennaise : Lambermont 26,3 km (de 13,9 à 29,7)

3C L’eau invisible et partout au fil de l’histoire : Saint-Vincent 25,1 km

4. PARC NATUREL DE LA VALLÉE DE L'ATTERT L’ATTERT                                

4A Un coin de terre belge enfoncé dans le territoire luxembourgeois : Nothomb 18,6 km (9,4 ou 9,7 km)          

4B D’un affluent de l’Attert à l’autre : Post 23 km (12,2 ou 19,1 km) km)                        

4C Randonnée transfrontalière : Tontelange 18,6 km (de 11,2 à 15 km)

5. PARC NATUREL HAUTE-SÛRE FORÊT D'ANLIER D’ANLIER                       

5A Entre l’Ourthe orientale et la Wiltz : Bourcy 24,2 km (17,7 km)

5B Entre Sûre et forêt d’Anlier : Martelange 20 km (11,2 km)

5C Léglise panoramique : Lescheret 17 km (15,7 ou 23,4 km)

6. PARC NATUREL DES DEUX OURTHES                                                              

6A L’Ourthe orientale, paysages en contraste : Limerlé 23,6 km (de 12,6 à 21,6 km)

6B À la confluence des deux Ourthes : Nadrin 20,4 km (18,7 km)

6C À la découverte du plateau méridional du PNDO : Givry 23 km (13,5 ou 20,5 km)

LES RANDONNÉES DU TOME 2 - LIEGE-HAINAUT - ISBN 9 782931 078211      7. PARC NATUREL DES HAUTES FAGNES - EIFEL 

7A Autour de la Fagne wallonne : Pont de Bosfagne 21,2 km (13,9 à 23,7 km)

7B Dans les contreforts de l’Eifel : Schönberg 20,6 km (8,7 à 21,3 km) km)        

7C Entre la Warche et les forêts du Weywertzer et du Nidrumer Heck : Nidrum 19,4 km (14,8 km)

8. PARC NATUREL DES SOURCES                

8A Fagne de Malchamps et sources spadoises : Bérinzenne 19,6 km (12,3 km)

8B La Gleize, vallée de l’Amblève et brame du cerf: La Gleize 20,4 km

8C Rando aux multiples facettes : Moulin du Ruy 22,8 km (13,4 km)                    

9. PARC NATUREL BURDINALE-MEHAIGNE                                                                

9A La campagne agricole à perte de vue : Burdinne 22,2 km (12,9 km)

9B Sur les chemins de traverse, de chapelles en potales : Latinne 20,3 km

9C Carrières et châteaux : Moha 21,6 km (19,4 km)                                                     

10A Sur un plateau creusé par la Grande Honnelle : Angre 20,1 km (17,3 km)

10B Variations paysagères : Sars-la-Bruyère 20,3 km (16,5 ou 13,5 km)        

10C Hauts-Pays, nature, ruisseaux et chapelle : Blaugies 19,4 km (14,6 km)

11. PARC NATUREL DES PLAINES DE L'ESCAUT L’ESCAUT                                  

11A Rando au Grand Large : Péronnes 17,1 km (15,9 km)

11B Rando transfrontalière Escaut-Scarpe : Bléharies 19,8 km (18,4 km) km)   

11C Découverte d’un Hainaut forestier: Bon-Secours 20,7 km (18,2 km)

12. PARC NATUREL DU PAYS DES COLLINES COLLINES                                        

2A Par les Hauts et par les Bas des Collines : Saint-Sauveur 19,3 km

12B Chemins creux en sol argilo-sableux : Flobecq 20 km

12C Vagabondage panoramique : Frasnes-lez-Buissenal 16,4 km

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vernieuwde uitgave van de topogids GR57 Ourthe

Sentiers de l’Ourthe 

Si les « Sentiers de l’Ourthe » ont toujours été particulièrement fréquentés et appréciés, c’est parce qu’ils emmènent les randonneurs dans des paysages particulièrement beaux ou dans des endroits riches de culture.     

Au travers du Condroz, de la Calestienne, puis de l’Ardenne, ceux-ci (re)découvriront des sites impressionnants. La Roche aux Faucons ou le Hérou sont certainement les plus connus. Il en est bien d’autres, comme l’église romane de Xhignesse, les grottes de Hotton, l’ermitage Saint-Thibaut, la fortification celtique du Cheslé, Durbuy «la plus petite ville du monde », le barrage de Nisramont, le beau village de Steinbach, le château de Clervaux, la quiétude quasi absolue du parcours entre Nisramont et Wyompont, le coin de Sainte-Ode chargé d’histoire... 

L’itinéraire du GR 57 - Sentiers de l’Ourthe est divisé en cinq parties : 

 1. Sentier de l’Ourthe (de Liège au barrage de Nisramont) 
 2. Sentier de l’Ourthe orientale (du barrage de Nisramont à Troisvierges) 
 3. Sentier de l’Ourthe occidentale (du barrage de Nisramont à Libramont) 
 4. L’Escapardenne ou Eislek Trail (de Troisvierges à Diekirch puis liaison vers le GR® 5) 
 5. Liaison Liège (parc de la Boverie) - GR® 5 (Barchon).

Pour cette neuvième édition, plusieurs tronçons du parcours ont été profondément modifiés. L’itinéraire entier a fait l’objet d’une nouvelle description

Info & commandes: www.grsentiers.org

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

60KM en 2 x 30KM over de Brabantse Kouters

Permanente wandelparcours op 28 juni 2021 voorgesteld in het Beverbos in Wemmel

Een gezamenlijk project van Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Natuurwandelaars vzw, Toerisme Vlaams-Brabant,

het provinciebestuur van  Vlaams-Brabant, Natuurpunt Noordwest-Brabant vzw,  RouteYou en De Wandelkrant.

En de vijf betrokken gemeenten: Wemmel, Asse, Meise, Merchtem en Opwijk

Alle informatie hierover op onze webpagina www.natuurwandelaars.eu/60km-2-x-30km-brabantse-kouters

De schepenen Marie-Jeanne Thaelemans (Meise), Geert Heyvaert (Asse), David De Valck (Merchtem) en Vincent Jonckheere (Wemmel)

Marc Thijs (De Wandelkrant), Gilbert Roels en Eric Willocx (Natuurwandelaars), Pascal Brackman (RouteYou) en Patrick Endels (Regionaal Landschap Brabantse Kouters)

Gunther Coppens, bestedig afgevaardige van de provincie Vlaams-Brabant, bevoegd voor toerisme

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------