ACTUALITEIT

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

zaterdag 24 september (namiddag)

Natuurwandeling

in het kader van de Maand van de Sportclub

 

Wandeling van 8,8 km in Merchtem en Brussegem (gehucht Bosbeek). Met onderweg aandacht voor een paar amfibiepoelen en bossen en een vistrap . Op het einde van de wandeling wordt een drink aangeboden.

Vertrek: 14 u. op de parking van het sportcomplex Dooren, Jan Stallaertstraat, Merchtem (naast het kerkhof)

Kostprijs: gratis voor leden en niet-leden.

Beperkt aantal deelnemers (voorrang voor leden)

Inschrijven (verplicht): tot 20 september via natuurwandelaars@telenet.be

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hij is er weer: de nieuwe Wandelkrant

De 32ste editie van de Wandelkrant kan je nu online lezen.

Liever een gedrukte versie?

Zet je printer dan maar alvast aan en download de 112 pagina's tellende Wandelkrant.

Meer lezen

 

De eerdere edities kan je terugvinden op onze kiosk pagina. https://issuu.com/wandelkrant/docs/wandelkrant-32

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wandelknooppuntsysteem in de Oostkantons geopend

 

Eind 2021 heeft het Toeristisch Agentschap Oost-België het gebiedsdekkend wandelknooppuntensysteem in de Oostkantons voltooid. Na een eerste aanlegfase in de Eifelgemeenten, zijn nu ook de noordelijke gemeenten volledig bewegwijzerd.

De bewegwijzering naar knooppunten werd eind van de jaren tachtig ontwikkeld door een Limburgse ingenieur en diende als wegwijzer voor mijnwerkers onder de grond. Dit innovatieve systeem werd al snel dé standaard en werd later ook verder ontwikkeld voor fiets- en wandelroutes.

Wandelen naar knooppunten is een kinderspel: elk kruispunt van wandelpaden (knooppunt) heeft een nummer. Door de knooppunten met elkaar te verbinden, creëer je een route gecreëerd. Het systeem vereenvoudigt niet alleen de oriëntatie op het terrein, maar biedt ook diverse mogelijkheden om de route te plannen.

Bijna 1.400 km wandelplezier

Voor de bewegwijzering op het terrein werden in totaal 3.450 palen, 8.200 borden en 140 informatieborden geplaatst! Het resultaat is indrukwekkend: Het Oost-Belgische netwerk via knooppunten tely 1.380 km bewegwijzerde wandelpaden.

De kosten voor de infrastructuur bedroegen ongeveer 850.000 euro en werden gefinancierd via de Duitstalige Gemeenschap (54%), de gemeenten in samenwerking met de provincie Luik (33%) en de Europese Unie (13% - Leader-project).  De personeelskost voor conceptie & coördinatie is gedragen door het Toeristische Agentschap Oost-België. 

Op pad met de online wandelrouteplanner en de app GO Ostbelgien...

Naast de fysieke bewegwijzering terplekke kan men de online-routeplanner GO Ostbelgien gebruiken. Deze handige planner toont het hele netwerk in de Oostkantons en maakt het mogelijk om gemakkelijk zelf een route uit te stippelen.  

Men vindt er een interactieve kaart waarop de paden zijn aangegeven, met details over de route, het hoogteprofiel en de lengte. Dit omvat ook POI's (points of interest) met informatie over restaurants, accommodatie, diensten en excursiebestemmingen in de buurt.

Een geïntegreerde routebeheermodule maakt het mogelijk eventuele probleempunten op de paden geografisch te lokaliseren en zo snel gericht met wandelaars te communiceren. Dit is ook bijzonder nuttig in de herfst, tijdens het jachtseizoen. De Veengebieden die gesloten zijn wegens brandgevaar, worden ook gemarkeerd. Bovendien kan men de module gebruiken om de aandacht te vestigen op bijzondere natuurverschijnselen, zoals de Galmeiviooltjes in het Hohnbachtal of de narcissenbloesem in het Holzwarchedal.

De bijbehorende gratis mobiele app voor iOS en Android is erg gebruiksvriendelijk ontworpen en omvat o.a. het automatisch opslaan van gemaakte routes of het oproepen van tourtips. Bovendien kan elke route worden gedownload voor offline gebruik en vervolgens in de navigatiemodus worden gevolgd.

Wandelkaarten

Wie zich liever "offline" oriënteert, kan gebruik maken van de nieuwe wandelkaarten.

In samenwerking met het Nationaal Geografisch Instituut zijn in totaal 5 wandelkaarten gemaakt die het hele netwerk beslaan. De kaarten (schaal 1:25.000) zijn gedrukt op weerbestendig papier. Bestellen kan via de online shop van het Toeristisch Agentschap Oost-België (€8 elk) en zijn ook te koop bij een van de toeristische informatiepunten.

INO:   Knooppuntensysteem: https://www.ostbelgien.eu/nl/wandelen/knooppunt-netwerk

            Online wandelrouteplanner: https://www.ostbelgien.eu/nl/wandelen/wandelrouteplaner

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe streek-GR ‘Pays de Bouillon’ (GRP161)

Het land van Bouillon is zeker bekend bij de liefhebbers van Grote Routepaden. Er lopen al verschillende Routepaden door, zoals de GR14, GR16, GR17, GR129 en de SMA en SAT.

Deze nieuwe streek-GR (GR de Pays) is ontwikkeld in samenwerking met de toeristische dienst van het Land van Bouillon in de Ardenne. De route nodigt de wandelaars uit om de verschillende facetten van de streek te verkennen: de dorpen en gehuchten, de valleien en plateaus, de bosmassieven, het rijke historische verleden, het patrimonium, de cultuur en nog veel meer. En dat via een parcours in lus-vorm dat gebruik maakt van de bestaande GR-paden. Twee nieuwe tracés sluiten de lus, die daarmee 186 km lang wordt.

Een overzicht van het parcours van de GRP 161:

  • Variante ‘Crue Les Hayons’
  • Verbinding station van Bertrix
  • Verbinding station van Paliseul
  • Verbinding station van Graide
  • Variante ‘Pont de Claies’.

De topogids van de GRP161 kost 18 Euro en kan besteld worden bij Les Sentiers de Grande Randonnée ASBL - www.grsentiers.org

Info: https://grsentiers.org/topo-guides/201-grp-161-tour-du-pays-de-bouillon-9782931078143.html

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 topogidsen om 36 nieuwe rondwandelingen

in de 12 natuurparken van Wallonië te ontdekken

Les Parcs naturels de Wallonie représentent 33% du territoire wallon, soit 71 communes réparties partout en Wallonie. Ce sont des territoires pourvus d’une identité paysagère particulière et offrant aux visiteurs une nature riche et préservée. Lieux de ressourcement et de nombreux circuits de balades, les Parcs naturels accueillent désormais les randonneurs passionnés autour de 36 nouvelles boucles rassemblées dans 2 topo-guides.

Les topo-guides de «Randonnées en Boucle® » (les RB®) offrent une formule adaptée aux amateurs friands de sorties à la journée d’une vingtaine de kilomètres, complétées par des variantes permettant à chacun d’adapter son cheminement. Ces balades s’appuient sur les sentiers GR® ou GR®P bien connus des randonneurs au long cours. Chaque province propose un topo-guide comptabilisant 16 RB, certaines d’entre elles doublant l’offre de découvertes pédestres.

Les douze Parcs naturels de Wallonie vous invitent à leur tour en balade... Déclinées en deux tomes, 36 RB® vous permettront de découvrir ces territoires ruraux et leurs multiples facettes, d’admirer sans limite les paysages qui s’offrent à vous, cette nature préservée, des panoramas à couper le souffle, des villages et hameaux typiques, les richesses des terroirs, leur patrimoine, ...  

Le premier tome regroupe les 18 RB qui parcourent les sentiers campagnards ou forestiers au sein des Parcs naturels des provinces de Namur et de Luxembourg, et le second tome les 18 RB qui parcourent les Parcs naturels des provinces de Liège et du Hainaut.

Info & commandes: www.grsentiers.org

 

LES RANDONNÉES DU TOME 1 - NAMUR-Luxembourg - ISBN 9 782931 078204

1. PARC NATUREL VIROIN-HERMETON                                                                                 

1A L’échappée sur la Calestienne : Nismes 24,2 km (11,6 ou 19 km)

1B L’échappée ardennaise : Couvin 22 km (13,2 ou 9 km)

1C L’échappée fagnarde : Samart 25,1 km (7,1 ou 13,2 km)

2. PARC NATUREL DE L’ARDENNE MÉRIDIONALE MÉRIDIONALE 

2A Par la vallée des Munos et la voie des pierres qui parlent : Bertrix 17,2 km             

2B En Ardenne namuroise : Gedinne 24 km (12,5 ou 16,6 ou 23 km)

2C Au pays de la Haute Lesse : Gembes 21 km (de 7,5 à 25,4 km)

3. PARC NATUREL DE GAUME GAUME

3A Saute-mouton entre le sable et le calcaire tout contre la frontière : Gérouville 26,6 km (de 16,7 à 30,3 km)

3B Choc des titans aux confins de la Gaume vers la Semois ardennaise : Lambermont 26,3 km (de 13,9 à 29,7)

3C L’eau invisible et partout au fil de l’histoire : Saint-Vincent 25,1 km

4. PARC NATUREL DE LA VALLÉE DE L'ATTERT L’ATTERT                                

4A Un coin de terre belge enfoncé dans le territoire luxembourgeois : Nothomb 18,6 km (9,4 ou 9,7 km)          

4B D’un affluent de l’Attert à l’autre : Post 23 km (12,2 ou 19,1 km) km)                        

4C Randonnée transfrontalière : Tontelange 18,6 km (de 11,2 à 15 km)

5. PARC NATUREL HAUTE-SÛRE FORÊT D'ANLIER D’ANLIER                       

5A Entre l’Ourthe orientale et la Wiltz : Bourcy 24,2 km (17,7 km)

5B Entre Sûre et forêt d’Anlier : Martelange 20 km (11,2 km)

5C Léglise panoramique : Lescheret 17 km (15,7 ou 23,4 km)

6. PARC NATUREL DES DEUX OURTHES                                                              

6A L’Ourthe orientale, paysages en contraste : Limerlé 23,6 km (de 12,6 à 21,6 km)

6B À la confluence des deux Ourthes : Nadrin 20,4 km (18,7 km)

6C À la découverte du plateau méridional du PNDO : Givry 23 km (13,5 ou 20,5 km)

LES RANDONNÉES DU TOME 2 - LIEGE-HAINAUT - ISBN 9 782931 078211      7. PARC NATUREL DES HAUTES FAGNES - EIFEL 

7A Autour de la Fagne wallonne : Pont de Bosfagne 21,2 km (13,9 à 23,7 km)

7B Dans les contreforts de l’Eifel : Schönberg 20,6 km (8,7 à 21,3 km) km)        

7C Entre la Warche et les forêts du Weywertzer et du Nidrumer Heck : Nidrum 19,4 km (14,8 km)

8. PARC NATUREL DES SOURCES                

8A Fagne de Malchamps et sources spadoises : Bérinzenne 19,6 km (12,3 km)

8B La Gleize, vallée de l’Amblève et brame du cerf: La Gleize 20,4 km

8C Rando aux multiples facettes : Moulin du Ruy 22,8 km (13,4 km)                    

9. PARC NATUREL BURDINALE-MEHAIGNE                                                                

9A La campagne agricole à perte de vue : Burdinne 22,2 km (12,9 km)

9B Sur les chemins de traverse, de chapelles en potales : Latinne 20,3 km

9C Carrières et châteaux : Moha 21,6 km (19,4 km)                                                     

10A Sur un plateau creusé par la Grande Honnelle : Angre 20,1 km (17,3 km)

10B Variations paysagères : Sars-la-Bruyère 20,3 km (16,5 ou 13,5 km)        

10C Hauts-Pays, nature, ruisseaux et chapelle : Blaugies 19,4 km (14,6 km)

11. PARC NATUREL DES PLAINES DE L'ESCAUT L’ESCAUT                                  

11A Rando au Grand Large : Péronnes 17,1 km (15,9 km)

11B Rando transfrontalière Escaut-Scarpe : Bléharies 19,8 km (18,4 km) km)   

11C Découverte d’un Hainaut forestier: Bon-Secours 20,7 km (18,2 km)

12. PARC NATUREL DU PAYS DES COLLINES COLLINES                                        

2A Par les Hauts et par les Bas des Collines : Saint-Sauveur 19,3 km

12B Chemins creux en sol argilo-sableux : Flobecq 20 km

12C Vagabondage panoramique : Frasnes-lez-Buissenal 16,4 km

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vernieuwde uitgave van de topogids GR57 Ourthe

Sentiers de l’Ourthe 

Si les « Sentiers de l’Ourthe » ont toujours été particulièrement fréquentés et appréciés, c’est parce qu’ils emmènent les randonneurs dans des paysages particulièrement beaux ou dans des endroits riches de culture.     

Au travers du Condroz, de la Calestienne, puis de l’Ardenne, ceux-ci (re)découvriront des sites impressionnants. La Roche aux Faucons ou le Hérou sont certainement les plus connus. Il en est bien d’autres, comme l’église romane de Xhignesse, les grottes de Hotton, l’ermitage Saint-Thibaut, la fortification celtique du Cheslé, Durbuy «la plus petite ville du monde », le barrage de Nisramont, le beau village de Steinbach, le château de Clervaux, la quiétude quasi absolue du parcours entre Nisramont et Wyompont, le coin de Sainte-Ode chargé d’histoire... 

L’itinéraire du GR 57 - Sentiers de l’Ourthe est divisé en cinq parties : 

  1. Sentier de l’Ourthe (de Liège au barrage de Nisramont) 
  2. Sentier de l’Ourthe orientale (du barrage de Nisramont à Troisvierges) 
  3. Sentier de l’Ourthe occidentale (du barrage de Nisramont à Libramont) 
  4. L’Escapardenne ou Eislek Trail (de Troisvierges à Diekirch puis liaison vers le GR® 5) 
  5. Liaison Liège (parc de la Boverie) - GR® 5 (Barchon).

Pour cette neuvième édition, plusieurs tronçons du parcours ont été profondément modifiés. L’itinéraire entier a fait l’objet d’une nouvelle description

Info & commandes: www.grsentiers.org

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Op stap op zak

Een gids voor mindful wandelen

 

Mindful wandelen is dus wandelen waarbij je je focus legt op wat er in het hier en nu gebeurt, zowel in je omgeving als in je lichaam. Je ervaart meer ontspanning en je komt fysiek én mentaal in beweging, waardoor je evenwichtiger je pad bewandelt.

‘Op stap op zak’ is een zopas verschenen, 80 bladzijden tellende gids voor laagdrempelige mindful oefeningen bij het wandelen.  Een gids met tips om je stappen te be-leven.

Bovendien leer je hoe ex-Temptation Island deelnemers je helpen bij het waarnemen. En dat ook een kauwgom zonder lange smaak best leerzaam is…

De gids is nuchter geschreven, met een vleugje humor. In een handig pocketformaat, zodat je meteen aan de slag kan en de gids kan meenemen op je wandelingen. Bedoeld voor iedereen die tijdens het wandelen nog meer wil ontspannen en meer in het hier & nu wil zijn. In de gids vind je mindful oefeningen die je in elke omgeving kan toepassen.

‘Op stap op zak’ is geschreven door wandelcoach en klinisch psycholoog Ken Vingerhoets. Dit jaar uitgegeven in eigen beheer.

Kostprijs: €18 (excl. verzending) of €15 (besteld via mail, afhalen in Meise)

Verkrijgbaar via www.opstapmetken.be/boek of bij ZW.ART Koffiebar Meise. INFO: info@opstapmetken.be en www.opstapmetken.be.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hondsrugpad is Wandelroute van het Jaar 2022

Het Hondsrugpad (Nederland) is tijdens de online ‘Kick-off van het nieuwe fiets- en wandelseizoen’ uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2022. Het online event was een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs en vond 9 april plaats op Hicleholidays.com, de site met het aanbod aan actieve vakanties.

De route werd gekozen uit een shortlist met vijf titels die nog in de race waren voor de trofee voor de ‘beste wandelroute van de Benelux’. De overige genomineerden waren het Biesboschpad (Nederland), Dutch Mountain Trail (Nederland), La Lesse et La Lomme par les GR (België) en Ons Kloosterpad (Nederland).

Verbinding tussen geoparken

Het Hondsrugpad (166 km) is het Nederlandse deel van het INTERREG-project Hondsrugpad-Hünenweg (325 km) dat de geoparken De Hondsrug en TERRA.Vita (Duitsland) met elkaar verbindt. Het loopt van Groningen naar Meppen, juist over de Duitse grens en gaat vandaar verder naar Osnabrück. Het traject voert over oude paden, door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden langs esdorpen en hunebedden, de 5000 jaar oude getuigen van de vroegere bewoners. Het doorkruist ook het indrukwekkende grensoverschrijdende veengebied dat toont hoe Drenthe er in de oertijden uitgezien heeft.

Motivatie jury

Omwille van de perfecte bewegwijzering, de grote afwisseling aan landschappen langs de route, de bondige wegbeschrijving (in de vorm van een soort road-book), het grote aandeel aan onverharde paden en de evenwichtige mix van natuur en cultuur, heeft de jury beslist om het Hondsrugpad als winnaar van dit jaar aan te duiden.

Award Fiets en Wandelbeurs

De verkiezing van de Wandelroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het uitzetten van kwalitatief goede routes wil stimuleren. In 2022 kon de fysieke beurs in Gent en Utrecht, evenals in 2021, niet doorgaan vanwege de coronapandemie. Als alternatief koos de organisatie voor een online Kick-off met een programma van lezingen, masterclasses en de uitreiking van de awards voor Wandelroute en de Fietsroute van het Jaar.

Voor meer informatie over de winnende route: https://www.dehondsrug.nl/routes/de-hunenweg-het-hondsrugpad/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld in het Brugse Ommeland

Op 28 maart is in Zedelgem en Jabbeke is het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld officieel geopend. Het beschermde natuurgebied is 355 hectare en heeft een grote natuur- én historische waarde. Op de trage wegen spot je makkelijk een roofvogel of ander wild. Het netwerk is goed voor 53 kilometer wandelplezier.

Het Brugse Ommeland is een meer dan unieke regio voor wandelaars. Het ruime aanbod aan natuur en groen zorgt voor veel wandelmogelijkheden. Het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld is daarom een sterke meerwaarde voor deze regio.
Het ontstaan van Vloethemveld gaat terug tot de 13e eeuw, toen het gebied als ontginningsgebied diende voor hout en landbouw van de zusters van Sint-Jan in Brugge. Nu baden de bossen en natuurgebieden tussen Zedelgem en Jabbeke in een zee van stilte. Namen als Moordenaarsbos en Ockerhout spreken tot de verbeelding en bieden een glimp van een fascinerend verleden. Tijdens een wandeling in dit prachtige gebied komen bezoekers meer te weten over een verleden dat lang verborgen bleef, zoals het Brits krijgsgevangenkamp in Vloethemveld waar duizenden soldaten verbleven na de Tweede Wereldoorlog. Het domein verrast met militair erfgoed én de gevarieerde natuur. Het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld is goed voor 53 kilometer wandelplezier en telt 58 knooppunten. Stilte en rust zijn een grote troef van de wandelpaden in het bos- en heidegebied. De heidetoren zorgt voor een verrassend vergezicht, vanuit de Waterhut spotten wandelaars zeldzame vogels op de vijver. Op de trage wegen spot je gemakkelijk een roofvogel of een ree.

Het Vloethemveld is een domein van de Vlaamse overheid en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Voor de publiekswerking, het onthaal en het beheer van het erfgoed in het Vloethemveld werkt Natuur en Bos samen met de gemeenten Zedelgem en Jabbeke, de Vlaamse Landmaatschappij en Vloethemveld vzw. Langs de wandelroute in het Kamp Vloethemveld zijn er het hele jaar door rondleidingen met gids mogelijk, op aanvraag.

 

 

Praktisch

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

60KM en 2 x 30KM over de Brabantse Kouters

Permanente wandelparcours op 28 juni 2021 voorgesteld in het Beverbos in Wemmel

Een gezamenlijk project van Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Natuurwandelaars vzw, Toerisme Vlaams-Brabant,

het provinciebestuur van  Vlaams-Brabant, Natuurpunt Noordwest-Brabant vzw,  RouteYou en De Wandelkrant.

En de vijf betrokken gemeenten: Wemmel, Asse, Meise, Merchtem en Opwijk

Alle informatie hierover op onze webpagina www.natuurwandelaars.eu/60km-2-x-30km-brabantse-kouters

De schepenen Marie-Jeanne Thaelemans (Meise), Geert Heyvaert (Asse), David De Valck (Merchtem) en Vincent Jonckheere (Wemmel)

Marc Thijs (De Wandelkrant), Gilbert Roels en Eric Willocx (Natuurwandelaars), Pascal Brackman (RouteYou) en Patrick Endels (Regionaal Landschap Brabantse Kouters)

Gunther Coppens, bestedig afgevaardige van de provincie Vlaams-Brabant, bevoegd voor toerisme

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------