ACTUALITEIT

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Walking in Belgium 2022 is er!

2021 zit er bijna op, tijd dus om wandelplannen voor 2022 te maken. Wie van plan is volgend jaar veel in België te wandelen, kan terecht in de wandelkalender Walking in Belgium 2022, uitgegeven door Wandelsport Vlaanderen vzw. De kalender geeft je voor bijna elke dag van het jaar wandelinspiratie, zowel in Vlaanderen als in Wallonië en de Oostkantons.

In totaal zijn er ongeveer 1.500 wandeltochten in opgenomen. Met daarbij een heleboel praktische informatie over de organisatoren, de locatie, de afstanden, het parcours, toegankelijkheid voor rolstoelen, bereikbaarheid met openbaar vervoer, de starturen, de eventuele voorinschrijving (zoals bij belangrijke wandelevenementen als de Dodentocht) enz.

De 336 pagina's tellende wandelkalender Walking in Belgium 2022 kan je bestellen via de webshop van Wandelsport Vlaanderen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toerisme Antwerpen vernieuwt wandelnetwerk Kempense Hoven

Stappen in stijl langs kasteeldomeinen

Een vorstelijk decor en een royale portie groen: het vernieuwde wandelnetwerk Kempense Hoven betekent stappen in stijl. De update door Toerisme Provincie Antwerpen resulteert in 64 km aan nieuwe trajecten in o.a. Sint-Lenaarts (Brecht), Schoten, Vosselaar en Wijnegem.  Met daarnaast 6 extra kasteeldomeinen én een gloednieuwe wandelkaart. Er staan vijf suggestielussen als aanraders op die nieuwe wandelkaart: Kidsproof avontuur in De Lilse Bergen (5,1 km), Bourgondisch wandelen in Malle (9,7 km), Drempelvrij in Vordenstein (3,7 km), Zoerselbos (9,6 km) en Eksterheide en Duivelskuil (8,1 km).

De “hoven van playsantie” in de Kempen, zoals men ze vroeger noemde, waren ooit de zomerresidenties van rijke Antwerpenaren en doen nog altijd een beetje wegdromen. Dit vernieuwde wandelnetwerk brengt je langs nóg meer riante landhuizen en kasteeldomeinen.  Zo creëerde Toerisme Provincie Antwerpen extra verbindingen met o.a. het Vrieselhof in Ranst, het Hof ter Linden in Schilde, het kasteel van Schoten en Het Hof in Vosselaar.

INFO:
Wandelnetwerk Kempense Hoven omvat 460 kilometer routes langs knooppunten in Beerse, Brecht, Lille, Malle, Ranst, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Vosselaar, Wijnegem en Zoersel.

De bewegwijzering bestaat uit rechthoekige rood-witte borden met nummers.

De kaart van het wandelnetwerk Kempense Hoven kost 8 euro. Je koopt ze bij de toeristische diensten van bovenvermelde gemeenten. Meer details, suggestielussen en bestelinfo voor de kaart is te vinden op Kempen.be.

Landingspagina: https://www.kempen.be/fraaie-kasteeldomeinen-blikvangers-op-vernieuwd-wandelnetwerk-kempense-hoven

Op diezelfde website vind je extra wandel-, bezoek- en logeertips.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Twee nieuwe cursussen van Natuurpunt

De wondere wereld van vogels

Duizenden vogels trekken nog volop over terwijl anderen zich klaar maken voor de winter. Van watervogels tot vogels in je tuin, deze winter kan je je naar hartelust verdiepen in de wondere wereld van vogels tijdens een cursus of een wandeling. 

Ontdek de natuurgids in jezelf: leer, beleef en inspireer!

De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. 

Komend voorjaar kan je de cursus volgen in Diksmuide, Wachtebeke, Genk, Keerbergen, Heist-Op-Den-Berg en Leuven.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vijf herfstwandelingen met gids in Limburg

Ontdek Limburgse natuurgebieden met een gids tijdens vijf wandelingen tussen 1 en 14 november

1. Op safari door het Nationaal Park

Een Ranger van het Nationaal Park Hoge Kempen neemt je op Allerheiligen mee doorheen het enige nationale park van Vlaanderen. Wandel door de ruige natuur en leer hoe je bijzondere dieren kan spotten. Je vertrekt vanuit het National Park Visitor Center in Maasmechelen voor een tocht van twee uur door het wandelgebied Terhills.

Schrijf je in voor de Nationaal Park Safari

2. Herfstpracht in de Voerstreek

De verkleurende bossen van de Voerstreek lijken wel een schilderij. Op 6 november wacht een gids je op aan het Bezoekerscentrum in ’s-Gravenvoeren voor een stevige wandeling doorheen de Voerense natuur. De sleedoornstruik groeit nu weelderig. De blauwe pruimpjes in combinatie met jenever levert het gekende Voerdrupke op. Een glaasje proeven hoort er uiteraard bij.

Schrijf je in voor de geleide herfstwandeling in de Voerstreek

3. De rijm op herfstbladeren

Natuurgebied De Maten, tussen Genk en Hasselt, is een van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. Een gids van Natuurpunt leidt je op 7 november door de herfstige natuur terwijl hij al zijn verhalen en weetjes aan je verklapt. Omdat het een kwetsbaar gebied is, laat je jouw hond voor deze wandeling best thuis. Neem wel stevige wandelschoen of laarzen mee, want je wandelt door vijverlandschappen.

Schrijf je in voor de wandeling in De Maten

4. Zwammentocht in Kattevennen

Het symbool van de herfst, dat zijn de paddenstoelen. In het najaar duiken ze overal op. In de bossen van Kattevennen moet je niet lang zoeken om diverse paddenstoelen te zien. Kom alles over de verschillende soorten zwammen te weten op de ontdekkingstocht op 7 november. Afspraak om twee uur aan Toegangspoort Kattevennen.

Schrijf je in voor de Zwammentocht

5. Herfstwandelen in Gerhagen

Het natuurgebied van Gerhagen is verspreid over drie provincies. In Tessenderlo ligt het Limburgse gedeelte van dit gezellige bos en eerste stiltegebied van Vlaanderen. Op 14 november om 14u vertrekt de gids aan het Bosmuseum voor een wandeling van maar liefst drie uur. Je krijgt een antwoord op al je herfstvragen.

Meer informatie over de herfstwandeling in Gerhagen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vijf gezellige herfstwandelingen in Oost-Vlaanderen

(klik op de tekst in het lichtblauw voor alle info over de route, cafés, bezienswaardigheden enz.)

1. Langs berg en kapel wandelroute

Beboste heuvels, hobbelige kasseistroken, kapelletjes, kleine dorpjes, authentieke volkscafés ... Het is bijna alsof het woord 'gezellig' uitgevonden is voor deze wandelroute in de Vlaamse Ardennen. 

Samen hoogtemeters trotseren

Zoals de naam al doet vermoeden, kom je op deze route enkele pittige heuvels tegen. Moedig elkaar aan, en beklim (stukjes van) bekende kuitenbijters uit de Ronde Van Vlaanderen zoals de Kapelleberg, de Volkegemberg en Ladeuze. Want samen een beetje afzien, dat schept een band. 

Op adem komen? 

Van al dat klimmen krijg je natuurlijk honger en dorst. Wijk aan knooppunt 55 een paar meter van je route af, en je stoot op Café Den Obus. Dit volkscafé maakt deel uit van de uitzonderlijk goed bewaarde en beschermde dorpskern van Volkegem, die van uitzicht nauwelijks veranderd is sinds de 19de eeuw. Ook het interieur ademt knusheid. Den Obus is nog een echte 'bruine kroeg' mét kachel en een ruime selectie streekbieren. Open van donderdag tot en met maandag. 

Lunchen of je wandeling afsluiten met een etentje kan bij Les Gitanes, een restaurant vlakbij het start- en eindpunt van deze route. Het interieur staat vol curiosa die verwijzen naar de zigeunerwereld. Weelderige schilderijen, gypsy muziek en prachtig gekleurd servies zorgen voor een sfeer die je nergens anders zal tegenkomen. Lunchen kan van zondag tot en met vrijdag, dineren kan elke dag. 

 

2. Langs de kreken van Assenede

Deze route neemt je mee naar de poldergemeente Assenede, een van de oudste gemeenten van Vlaanderen. Assenede wist de oude steegjes in haar centrum goed te bewaren, en de voorbije jaren werden ook tal van kerkwegels in ere hersteld. De gemeente maakt bovendien deel uit van het het Meetjeslandse krekengebied, een stukje Scandinavië in eigen land. De grote plassen water, houten wandelpieren en eindeloze vergezichten zonder een bakstenen huis in zicht staan garant voor een prachtige wandeling. 

Samen vogels spotten 

De kreken zijn ontstaan doordat de zee hier sinds de 12de eeuw regelmatig kwam binnen rollen. Het vochtige gebied, zilte water en de begroeiing maken dit dé plek om vogels te spotten. Met een spelletje om ter meeste vogelsoorten spotten hou je de sfeer erin. De rietzanger, bruine kiekendief, grutto, kluut en tureluur zijn hier vaste gasten. In de winter tref je hier ook grauwe ganzen, kleine zwanen en rietganzen, de slechtvalk en de blauwe kiekendief. Ben je een beginner? De website van Natuurpunt helpt je om de vogels te herkennen. 

Een beloning voor al dat zoeken? 

Op de markt van Assenede, het start- en eindpunt van deze route, vind je café De Phonograaf. In dit bruin café met prachtig authentiek interieur kan je terecht voor een warme drankjes met gebak, een indrukwekkende selectie bieren, cocktails, hapjes ... Open op donderdag en vrijdag vanaf 16u, op zaterdag vanaf 14u en op zondag vanaf 10u.

In Café Passé tussen de knooppunten 54 en 61 waan je je dan weer in een gezapige jazzclub in de jaren twintig. De beschilderde piano, de banken van pluche en de open haard maken dat je hier urenlang kan blijven zitten. Van vrijdag tot en met dinsdag open 's avonds, en op zondag ook in de namiddag. 

 

3. Langs charmante dorpen

Deze wandelroute loopt door het noorden van de Zwalmvallei, waar het riviertje de Munkbosbeek zich door het heuvelachtige landschap slingert. Net een sprookje! 

Samen postkaartjes schieten

Neem op deze wandeling zeker je camera mee, want je komt langs 3 dorpjes die allemaal zouden kunnen strijden om de titel van 'mooiste dorp van Vlaanderen'. Hoe klein ook, elk dorpje heeft een eigen karakter. Zo is Beerlegem bijvoorbeeld is de hometown van kasteel Ten Bieze en de bijhorende eeuwenoude beukendreef (Instagram-waardig!). In het traditionele Dikkele kan je dan weer verdwalen langs smalle kasseistraatjes en waan je je even terug in de tijd. De pastorij en de dorpsherberg lijken zo uit de negentiende eeuw te komen. Vergeet jullie mooiste foto's niet op Instagram te plaatsen met #routen! 

Even opwarmen?

In de dorpsherberg De Casino aan knooppunt 80 word je terug gekatapulteerd naar ver vervlogen tijden. Zak onderuit aan de open haard en trakteer jezelf op een streekbier - aanraders zijn de Zwalmse tripel of een Valeir. In de winter bakken ze hier ook lekkere wafels. Open vanaf 16u op donderdag en vrijdag, en vanaf 15u op zaterdag en zondag. 

 

4. Kruibeekse kreek

Of je nu van natuur of cultuur houdt, liever de rust of het avontuur opzoekt ... Deze route kan echt iedereen bekoren. Je start in Bazel, een van de vijftig mooiste dorpen van Vlaanderen en wandelt in het typische polderlandschap langs de slingerende Barbierbeek. Je kan onderweg een tochtje maken met het veer over de Schelde, en reeën en bevers spotten.

Samen cultuur opsnuiven

Op de Kruibeekse Kreek wandelroute kom je heel wat moois tegen. Het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh ken je misschien van het beroemde 'doorkijkkerkje' in Limburg. Maar ook in Kruibeke gingen ze aan de slag, op hun unieke manier met een sterke focus op de publieke ruimte en het spanningsveld tussen architectuur en kunst. Het resultaat is Arcade, een kunstwerk dat de verbinding tussen dorp en polders verbeeldt. 

Een andere parel op deze route is het Kasteel Wissekerke. Deze neogotische waterburcht, neergepoot in de 10de eeuw, vormde een cruciaal deel van de verdedigingslinie aan de Schelde. Binnen bezoeken kan voorlopig niet door renovatiewerken, maar ook de buitenkant is meer dan de moeite waard. 

Lokaal biertje proeven? 

Café Brocante, vroeger een antiekzaak, ligt aan het start- en eindpunt van deze wandeling: het pittoreske Koningin Astridplein in Bazel. In dit sfeervolle café kan je 35 soorten bier drinken, en de zaak heeft zelfs twee eigen bieren! De Brocante Tripel en Brocante Donker worden gebrouwen bij een kleine, ambachtelijke brouwerij, en zijn de favorieten van de locals. Open op vrijdag vanaf 16u, op zaterdag vanaf 15u en op zondag vanaf 14u.  

 

5. Kravaalbos

De perfecte najaarsdag? Dat is een frisse neus halen in het bos, en daarna opwarmen in een cafeetje. Deze route brengt je naar het gevarieerde Kravaalbos op de grens van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, de idyllisch kronkelende Molenbeek, het dorpje Meldert, en volkscafés waar de tijd lijkt te zijn stil gaan staan. 

Samen op ontdekkingstocht

Een wandeling door het Kravaalbos staat garant voor afwisseling, en is daarom ook een aanrader om met kinderen te doen. Je ontdekt samen een kleurrijke mix van bloemen, bomen en planten, en hier en daar duiken er verrassende dieren op. Spot jij de mooie vuursalamander die hier over de oevers en in de waterlopen kronkelt? 

Eentje drinken tussen de locals?

Café Bij Stinne, aan het start- en eindpunt van deze route, is al meer dan vijftig jaar een gevestigde waarde in Meldert. Buurbewoners namen de fakkel over van Stinne en gaven het een tweede leven. Het interieur - met kachel en houten banken -  mocht blijven en op de kaart staan nu lokaal gebrouwen biertjes. Open op zaterdag vanaf 13u, en op zondag vanaf 10u.

Nog op de route vind je Hof Den Tuitelaar, een buurtherberg in een voormalige brouwerij. De grote troeven zijn de kaart met streekeigen producten en de avontuurlijke tuin met dieren waar het voor jong en oud heerlijk toeven is. Open op zaterdag vanaf 14u en op zondag vanaf 11u.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tien Greenspots wandelingen in Haspengouw (Limburg)

Greenspots zijn mooie en goed onderhouden wandelgebieden in Haspengouw, groene plekjes dus. Ieder gebied heeft enkele bewegwijzerde wandelroutes over verschillende afstanden. De routes zijn aangeduid met gekleurde symbolen. Er zijn tien greenspots, met elk hun eigenheid. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: de landschappen zijn stuk voor stuk absoluut prachtig.

Het gaat om wandelingen in o.a.  Alden Biesen, Grootloon, Heks, Mettekoven, Zammelen en Schulen. Meteen ook een kans om voor velen onbekende Limburgse dorpen te ontdekken.

Ontdek de 10 wandelingen op: https://www.visitlimburg.be/nl/blog/wandelen-greenspots

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basiscursus Natuurbeheer (Opwijk-Merchtem)

Of je nu je handen uit de mouwen wil steken als vrijwilliger bij het natuurbeheer in natuurgebieden of gewoon meer wil weten over natuurbeheer, deze basiscursus geeft je er meer inzicht in. Je leert over de samenhang tussen de soorten fauna en flora, de biotopen in een natuurgebied én hoe je dit kan ondersteunen met een goed beheer in 10 lessen. De cursus bestaat uit 7 theoretische lessen over geologie, hydrologie, landschapshistoriek, biotopen en soorten, en het beheer hiervan. In de lessen wordt ook de communicatie over beheerwerken en de werking van Natuurpunt besproken. Daarnaast zijn er 3 terreinbezoeken in lokale natuurgebieden die gegidst worden door lokale terreinkenners. De cursus loopt van 3 februari tot 5 mei.
Geïnteresseerd? Meer info en inschrijven kan via de volgende link : 

https://www.natuurpunt.be/agenda/basiscursus-natuurbeheer-opwijk-merchtem-50207

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

# Op stap met de kids #

Luistervinken en ravotten in de Sixtusbossen - kasteeldomein De Lovie

Vanaf de herfstvakantie kunnen jong en oud nog meer genieten langsheen het Multimovepad in de Sixtusbossen en kasteeldomein De Lovie. Via de ErfgoedApp kan je 2 gloednieuwe tours downloaden: ‘Luistervinken in de Sixtusbossen’ en ‘Luistervinken in domein De Lovie’. Ze laten ons kennis maken met deze unieke domeinen en haar bewoners. Weetjes en keileuke opdrachtjes zorgen er voor dat op stap gaan in de natuur een nog leuker avontuur wordt. ‘Luistervinken’ is een initiatief van het Regionaal Landschap Westhoek en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid in samenwerking met De Lovie vzw, Stad Poperinge, Gemeente Vleteren en Sport Vlaanderen.

Met de ErfgoedApp op stap

Door het inscannen van één van de bordjes met de bewegingsvaardigheden of het ingeven van een cijfercode kan je via de gratis downloadbare ErfgoedApp de verschillende geluidsfragmenten opstarten. ‘Luistervinken in de Sixtusbossen’ laat je kennismaken met verschillende bosbewoners zoals de vos, eekhoorn, gaai, specht, vleermuis, rode bosmier en de boswachter. ‘Luistervinken in domein De Lovie’ focust eerder op de geschiedenis en het erfgoed uit de mond van vroegere en huidige bewoners. De tekstjes werden ingesproken en van muziek voorzien door o.a. verteller en muzikant Yves Bondue en collega’s.

Via de luisterfragmenten probeert men een goede mix te brengen tussen enerzijds weetjes over de domeinen en haar bewoners en anderzijds leuke opdrachten langsheen het Multimovepad. Zo ravotten de kinderen niet alleen in de gezonde boslucht, maar leren ze op een zeer laagdrempelige manier ook iets bij over de natuur en de boeiende (streek)geschiedenis.

Met de Multimovepaden willen Sport Vlaanderen en Natuur en Bos kinderen de natuur in krijgen. Met ‘Luistervinken’ voegt men een extra belevingslaag toe aan dit uitdagende beweegpad, waardoor een bezoekje aan het Multimovepad een nog groter avontuur wordt voor jong en oud.

Multimovepad Sixtusbossen – kasteeldomein De Lovie

Vorig jaar werd in de Sixtusbossen en op het kasteeldomein De Lovie een gloednieuw Multimovepad gerealiseerd. Dit bewegwijzerde pad van ongeveer 4,5 kilometer lang is een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving. Natuurlijke hindernissen en houten constructies dagen de kinderen uit om samen met vriendjes en familie op ontdekkingstocht te gaan en daarbij verschillende bewegingsvaardigheden in te oefenen. Start is voorzien op de parking aan de Sixtusbossen (hoek Leeuwerikstraat - Canadaweg).

Eén lus doorkruist de Sixtusbossen terwijl de andere lus door het kasteeldomein De Lovie gaat.

INFO: https://www.natuurenbos.be/search/anb?search=Sixtusbossen%20

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Steenbakkerstunnels herontdekt in Boom, Niel en Rumst

verkozen tot wandeling van de provincie Antwerpen van het jaar

Industrieel erfgoed zoals je dat nergens in Vlaanderen vindt. Maar ook natuur, graffitikunst, magische trollen en karaktervolle horeca.

Samen ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ in Boom, Niel en Rumst.

Door wandelaars verkozen tot wandeling van het jaar in de wedstrijd van Toerisme Provincie Antwerpen.

Een boeiende wandelroute en verrassende daguitstap in Scheldeland in één.

Rupelstreek vroeger
De erfenis van de baksteennijverheid is omnipresent in de Rupelstreek en de kersverse wandeling van het jaar: van droogloodsen over schoorstenen tot het beschermde dorpsgezicht Noeveren. Je stapt ook langs een vijftiental tunnels, die ooit de kleiputten met de machinehal en de ovens bij de Rupel verbonden.

Drie steenbakkerijmusea - ’t Geleeg, EMABB en Rupelklei - maken het harde labeur en arbeidersleven tastbaar. In de steenbakkersdorpen nemen infoborden met foto’s je mee terug in de tijd. En het nautisch erfgoed krijgt een tweede leven op de intussen heerlijk rustige Rupeloevers.
… en vandaag
De wandeling ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ toont ook de Rupelstreek van nu. Heel wat kleiputten ondergingen een spectaculaire metamorfose. Zo bots je in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre - het decor voor Tomorrowland - op de gigantische trollen van de Deense kunstenaar Thomas Dambo. In Walenhoek, bekend om zijn fotogenieke vijvers, krijgt de jonge natuur volop kansen.

De straatkunstenaars van Yellow Brick Road geven de grijze fabrieksmuren kleur. En sympathieke horecazaken als ’t Steencaycken, Natuur.huis de Paardenstal of Café De Koophandel combineren karakter en sfeer.
PRAKTISCH

Vertrek: parking 1 van Provinciaal recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1, 2850 Boom (bij KP 102)

Het volledige traject is 17 km lang. Je verkort de wandeling of splitst ze op in twee lussen (6,7 en 10,3 km) bij KP 100.

Je volgt de rechthoekige rood-witte borden van wandelknooppuntennetwerk Rivierenland.
Je stapt afwisselend langs verharde en onverharde paden.

Meer details, trajectinfo en download-brochure op https://www.scheldeland.be/steenbakkerstunnels-herontdekt.

 

Copyright: David Samyn voor Toerisme Scheldeland

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wandelnetwerken Grote Netewoud en Kempense Netevallei met extra kilometers en nieuwe kaarten

Into the wild met 53 km aan nieuwe paden

In de lente van dit jaar verscheen de nieuwe kaart van het wandelnetwerk Grote Netewoud. Met als slogan: “wilderniswandelen voor groot én klein”. De moerassige broekbossen en metershoge zandduinen in Balen, Geel, Meerhout en Mol hebben een hoge into the wild factor. Tien natuurgebieden en 405 kilometer knooppuntennetwerk creëren er avontuurlijk wandelplezier voor jong en oud. Met de gloednieuwe wandelkaart - inclusief suggestielussen en toeristische aanraders - maak je er een plezante trip of meerdaagse van.

Sinds 2020 werken Toerisme Provincie Antwerpen, Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeenten Balen, Meerhout, Mol en de stad Geel samen om het Natuurpark Grote Netewoud verder te ontwikkelen. Het Wandelnetwerk Kempense Landduinen kreeg daardoor een flinke kwaliteitsinjectie, een uitbreiding én een voor de hand liggende nieuwe naam.

Wildernis in Vlaanderen? In de tien natuurgebieden langs de oevers van de Grote Nete zeker en vast! Het ene moment sta je bovenop een enorme zandduin. Even verderop houdt een vlonderpad je voeten droog. Vooral de moerassige broekbossen zijn bijzonder, typisch voor Vlaanderen maar zeldzaam in Europa.

Het wandelnetwerk Grote Netewoud breidde uit met maar liefst 53 kilometer. Dat resulteert onder meer in extra natuur zoals het Molderbroek, een nieuw traject rond Pakawi Park en vlotte verbindingen met het centrum van Mol en wandelnetwerk Ham in Limburg. De aansluiting in het noorden met wandelnetwerk Kempense Meren creëert een fantastisch wandelgebied.

Info:
De bewegwijzering bestaat uit rechthoekige rood-witte borden met nummers. De paden zijn overwegend onverhard - niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen - en soms drassig. Je trekt het best laarzen of waterdichte schoenen aan.

De kaart van het wandelnetwerk Grote Netewoud kost 8 euro. Je haalt ze af bij de toeristische diensten van Balen, Geel, Meerhout en Mol of na afspraak via bc.grotenetewoud@natuurpunt.be bij het Bezoekerscentrum Grote Netewoud, Watermolen 7 in Meerhout. (check www.grotenetewoud.be voor actuele info over opening bezoekerscentrum).

Of je bestelt de wandelkaart online op www.kempen.be. Op diezelfde website vind je eveneens extra wandel-, bezoek- en logeertips.

Pallieteren langs de Nete met 35 extra kilometers

Deze zomer verscheen de kaart van het vernieuwd en uitgebreid wandelnetwerk Kempense Netevallei.

Weidse panorama’s vanop de dijkwegen. Eeuwenoude hoeves en kastelen. Herbergen met een hoog Pallietergehalte. En bovenal: de fraai kronkelende Grote Nete tussen Lier en Hulshout. Dat is het idyllische decor van het vernieuwde én uitgebreide wandelnetwerk Kempense Netevallei dat 365 kilometer wandelroutes aanbiedt voor natuur- en levensgenieters.

Toerisme Provincie Antwerpen screende het wandelnetwerk Kempense Netevallei en selecteerde 35 kilometer extra trajecten in Lier, het Soldatenbos in Nijlen en tussen Herenthout en Nijlen.

De bijbehorende wandelkaart presenteert alvast vier aanraders: de suggestielussen Herbronnen langs de Nete, Drempelvrij in De Averegten, Ontdekkingstocht in Lier en Beemdenwandeling door de Kesselse Heide.

Info:
Wandelnetwerk Kempense Netevallei omvat 365 kilometer routes langs knooppunten in Berlaar, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Hulshout, Lier en Nijlen. De bewegwijzering bestaat uit rechthoekige rood-witte borden met nummers.

De kaart van het wandelnetwerk Kempense Netevallei kost 8 euro. Je koopt ze bij de toeristische diensten van bovenvermelde gemeenten of betselt de kaart online op www.kempen.be. Op diezelfde website vind je extra wandel-, bezoek- en logeertips.

Zowel de kaart Grote Netewoud als de kaart Kempense Netevallei zijn gedrukt op Stone paper, een milieuvriendelijk alternatief voor de vroegere (plastic) kaarten van Polyart paper. Stone paper is eveneens scheur-vast, waterafstotend én bestaat voor 80% uit steenafval. Er worden dus geen bomen voor gebruikt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kloosterpad -  Een nieuwe wandelroute in Noord-Brabant (Nl)

Deze nieuwe, 330 km lange route, is in het voorjaar van 2021 gelanceerd. Ze loopt langs bestaande en voormalige kloosters en abdijen in Noord-Brabant voert. Je wandelt langs vijftig plekken en door de prachtige natuur rondom.

Het Kloosterpad is opgedeeld in 15 etappewandelingen, variërend van 16,5 tot 28 kilometer. Iedere etappe gaat van klooster naar klooster en volgt de knooppunten. Bij sommige kloosters is het mogelijk te eten of te overnachten. In andere kun je bijvoorbeeld retraites volgen, wonen of werken of er is een museum van gemaakt. Maar een aantal is en blijft gewoon klooster.

Meer informatie over Ons Kloosterpad vind je op www.visitbrabant.com/onskloosterpad en op https://brabantskloosterleven.nl/.

Het Kloosterpad kan rekenen op veel (media)-aandacht en enthousiasme. Het thema bezinning spreekt aan. Zo maakt omroep KRO-NCRV een podcast-reeks waarbij de route wordt gewandeld: https://www.nporadio5.nl/podcasts/sanders-wandeling

Bij het Kloosterpad hoort een boek. Het bevat de wandelkaarten van de vijftien etappes, beschrijvingen van de kloosters, maar ook verhalen, kunstfoto’s en interviews met mensen die leven en werken in de Brabantse kloostergemeenschappen. https://bernemedia.com/project/bindboek-ons-kloosterpad/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Transardense en de Transfamense route in een nieuwe gids

 

 

Bijna dertig jaar na de eerste editie is de zesde Nederlandstalige gids van de Transardense Route een feit.

Deze hernieuwde wandelgids beschrijft zowel de Transardense als de Transfamense Route.

In plaats van de routes op te delen in etappes, geeft de gids de afstanden tussen de dorpen op het pad aan. Zo kan je je tocht flexibel plannen op jouw tempo.

Daarnaast bevat de gids ook 12 kortere wandelingen in de Ardennen en de Famenne die in lengte variëren van 4,5 tot 14 km. Alles samen goed voor zo’n 300 km wandelplezier!

 

INFO:

https://www.groteroutepaden.be/nl/webshop/de-transardense-route---de-transfamense-route-editie2021

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Le nouveau GR 412 vient de paraitre

Le nouveau topo 412 remplace en un volume les deux GR 412 Est et Ouest, long de 307 km, sans compter les trois boucles : Noire, des Coteaux et Hasard - Bas-Bois.

De GR 412 ontleent zijn nummer aan de naamdag van Sint-Barbara: 4 december, de feestdag van de mijnwerkers. De route voert je over meer dan 300 km GR-paden van Henegouwen naar provincie Luik langsheen de Waalse mijnterrils. Deze kunstmatige heuvels werden in de 19de en 20ste eeuw aangelegd voor de mijnbouw en behoren vandaag tot Belgiës natuurlijke en historische erfgoed. Bereid je voor op een heuvelachtig terrein, want in totaal zal je 3.728 meter stijgen en 3.579 meter dalen!

Deze herziene topogids bevat een geüpdatete routebeschrijving van de hoofdroute en drie luswandelingen: de Noire in Charleroi, de Coteaux in Luik en de terrils van Hasard en Bas-Bois in Fléron en Soumagne. Van het station van Angleur is een verbindingstraject voorzien met de GR 412. Naast de waterwegen, sluizen, bootliften, spoorlijnen en andere overblijfselen van het Belgische mijnverleden, passeert de GR 412 ook langs prachtige natuurgebieden.

Aan de voet van de terrils kan je enkele UNESCO Werelderfgoedsites ontdekken – zoals de Grand Hornu, het Bois du Luc, het Bois du Cazier of de Blegny-mijn – evenals andere plaatsen die herinneren aan de mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de industriële revolutie hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van België.

 

INFO: https://grsentiers.org/2-topo-guides

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

30KM van Wemmel naar Merchtem

Zaterdag 7 augustus zorgden 16 leden van Natuurwandelaars en Natuurpunt, samen met een staflid van Regionaal Landschap Brabantse Kouters, voor de officiële in-wandeling van het deel Wemmel-Merchtem (30,4 km) van het permanente parcours van de 60KM over de Brabantse Kouters. Op 12 september wordt de 30KM van Merchtem naar Wemmel ingewandeld.

De deelnemers konden rekenen op ondersteuning van een bevoorradingswagen en dranken aangeboden door sponsor Raepsaet product design. Stopplaatsen waren er in Ossel, Hamme, Relegem, Kobbegem, Mollem en Mansteen (Opwijk)

Bij aankomst in Merchtem ontving iedereen een brevet uit handen van schepen van toerisme David De Valck en schepen van sport Toon Luypaert. En werd tot slot door het gemeentebestuur een drankje aangeboden.

Wie de andere helft van de 60KM van Merchtem naar Wemmel (via Mollem, Linthout, Meuzegem, Imde, Wolvertem, Oppem en Amelgem) wil wandelen, kan dat op zondag 12 september tijdens het Feest in het Landschap in het Wemmelse Beverbos. Deelnemen is gratis maar vooraf inschrijven voor 5 september is wel verplicht. Alle info en inschrijven op de site van Feest in het Landschap

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wandelzesdaagse van Brussel naar Gent

doorheen het Pajottenland & de Vlaamse Ardennen

Toerisme Vlaamse Ardennen heeft samen met het Pajottenland een 6-daagse wandeltocht uitgestippeld van  Brussel naar Gent. 

De aan elkaar grenzende regio’s Pajottenland en Vlaamse Ardennen sluiten landschappelijk mooi op elkaar aan en hebben veel gemeenschappelijke kenmerken. Zoals heuvels, bossen, beekvalleien en authentieke dorpen. Beide regio’s zijn echte wandelgebieden, met een aaneengesloten wandelnetwerk van bijna 2.000 kilometer en via knooppunten bewegwijzerde wandelpaden.

 

De route is 153 km lang en opgedeeld in 6 etappes. Vertrekkende van het Erasmus metrostation in Anderlecht tot aan de Schelde in Zingem. En dan is er nog een extra etappe, een zevende dus, van de Schelde naar het Sint-Pieters station in Gent.

 

De wandelroute, alle afzonderlijke etappes, de brochure en een dagelijks reisverslag in beeld en geluid kan je downloaden van de site www.wandelzesdaagse.be. Daar vind je ook alle toeristische info, logeermogelijkheden en kan je zelfs een trailer bekijken.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

60KM en 2 x 30KM over de Brabantse Kouters

Permanente wandelparcours op 28 juni voorgesteld in het Beverbos in Wemmel

Een gezamenlijk project van Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Natuurwandelaars vzw, Toerisme Vlaams-Brabant,

het provinciebestuur van  Vlaams-Brabant, Natuurpunt Noordwest-Brabant vzw,  RouteYou en De Wandelkrant.

En de vijf betrokken gemeenten: Wemmel, Asse, Meise, Merchtem en Opwijk

Alle informatie hierover op onze webpagina www.natuurwandelaars.eu/60km-2-x-30km-brabantse-kouters

De schepenen Marie-Jeanne Thaelemans (Meise), Geert Heyvaert (Asse), David De Valck (Merchtem) en Vincent Jonckheere (Wemmel)

Marc Thijs (De Wandelkrant), Gilbert Roels en Eric Willocx (Natuurwandelaars), Pascal Brackman (RouteYou) en Patrick Endels (Regionaal Landschap Brabantse Kouters)

Gunther Coppens, bestedig afgevaardige van de provincie Vlaams-Brabant, bevoegd voor toerisme

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------